Ήρθε το τέλος της κυτταρίτιδας? (από τον Πλαστικό Χειρουργό Ιωάννη Λιαπάκη)

1/11/2010 12:00:00 πμ

Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου 2010

Περίπου το 80% των γυναικών εμφανίζει κάποιο βαθμό κυτταρίτιδας κυρίως στην Ευρώπη και την Αμερική. Εμφανίζεται πιο συχνά σε υπέρβαρες γυναίκες, στην πραγματικότητα όμως μπορεί να εμφανισθεί σε κάθε ηλικία, φύλο και βάρος. Διάφοροι παράγοντες ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας όπως η κληρονομικότητα, η αφυδάτωση, η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, το κάπνισμα και το άγχος.

Οφείλεται σε διαταραχή του λιπώδους ιστού λόγω φλεβικής και λεμφικής δυσλειτουργίας: το λίπος εναποτίθενται σε ομάδες κυττάρων και όσο το νερό συγκρατείται στο εσωτερικό τους, αυξάνονται σε μέγεθος και προκαλούν συστολή του συνδετικού ιστού. Αυτό οδηγεί σε περιοχές που «πιέζονται» προς τα κάτω, ενώ οι περιβάλλουσες είναι φυσιολογικές ή μεγαλώνουν με την αύξηση του βάρους. Έτσι, το δέρμα μοιάζει με «φλούδα πορτοκαλιού» ιδίως στους γοφούς, τους μηρούς και την κοιλιά.

Δυστυχώς δεν υπάρχει οριστική θεραπεία κατά της κυτταρίτιδας. Η αντιμετώπιση της είναι πολυπαραγοντική:

  1. Η γυμναστική βοηθάει τον «τόνο» των μυών, την καλή κυκλοφορία του αίματος και αναζωογονεί το σώμα εμποδίζοντας την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.
  2. Η υγιεινή διατροφή χωρίς ζάχαρη και λίπος, με πολύ νερό, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, λευκό κρέας και ψάρι μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης κυτταρίτιδας. Οι Ασιάτισσες για παράδειγμα εμφανίζουν μικρότερο ποσοστό κυτταρίτιδας πιθανόν λόγω της διατροφής τους με φρέσκα λαχανικά, ψάρι και λίγο ή καθόλου κρέας.
  3. Η λιποαναρρόφηση, είναι η πιο επεμβατική μέθοδος κατά της κυτταρίτιδας: αφαιρείται λίπος επιφανειακά, μειώνοντας τις ινώσεις που προκαλούν την εμφάνιση της «φλούδας του πορτοκαλιού».
  4. Στην μεσοθεραπεία, γίνεται έγχυση φωσφοτιδυλοχολίνης και άλλων χημικών ουσιών (καφεϊνης, βιταμινών κτλ) που βελτιώνουν της εικόνας της κυτταρίτιδας. Συνήθως γίνεται κύκλος 2 θεραπειών με διάστημα 2 εβδομάδων μεταξύ τους. Κάθε θεραπεία διαρκεί 10-20 λεπτά και αμέσως μετά κανείς μπορεί να γυρίσει στη δουλειά του. Το αποτέλεσμα διαρκεί μέχρι και 3 μήνες και σπάνια υπάρχει πόνος και πρήξιμο που όμως εξαφανίζονται σε 3-4 ημέρες.
  5. Ήδη από το 1997, το LPG (Endermologie) αποδείχτηκε ότι βοηθάει στην προσωρινή μείωση της κυτταρίτιδας. Το LPG σχεδιάστηκε στη Γαλλία στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και χρησιμοποιήθηκε αρχικά για την γρήγορη αποκατάσταση τραυματισμένων ιστών και την μείωση του λεμφοιδήματος. Ωστόσο, οι ασθενείς παρατήρησαν μια ενδιαφέρουσα παρενέργεια: αισθητή βελτίωση σε ό, τι οι Γάλλοι αποκαλούν "peau d'orange», δηλαδή φλούδα πορτοκαλιού. Από τότε, το LPG έχει καθιερωθεί, με περισσότερα από 5.000 κέντρα Endermologie σε όλο τον κόσμο.
    Η θεραπεία γίνεται με έναν βραχίονα που χρησιμοποιεί αναρρόφηση και ειδικούς κυλίνδρους για να μπορεί να γλιστράει στο δέρμα, βελτιώνοντας τοπικά την κυκλοφορία του αίματος. Συνήθως γίνεται ένας κύκλος 2 θεραπειών την εβδομάδα για 6 εβδομάδες και μετά 1 θεραπεία τον μήνα. Η θεραπεία είναι ασφαλής και άνετη και αμέσως μετά κανείς μπορεί να γυρίσει στη δουλειά του. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό διότι μειώνεται δραματικά η κυτταρίτιδα και η εναπόθεση λίπους.



Virtual Tour

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ