Τοπικό Πάχος

18/4/2011 12:00:00 πμ

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011

Στο σώμα μας έχουμε 2 στρώματα λίπους, ένα επιφανειακό πυκνό και ένα πιο βαθειά που είναι χαλαρότερο και προκαλεί την εικόνα του «τοπικού πάχους». Βρίσκεται κυρίως κάτω από το πηγούνι, στους βραχίονες, την κοιλιά, τους μηρούς, τους γοφούς, τις γάμπες, τους αστραγάλους, δεν «φεύγει» με τη δίαιτα και χαλάει τις αναλογίες και τη συνολική εικόνα του σώματος.

 Στους άνδρες εμφανίζεται πιο συχνά στην κοιλιά και τα πλάγια (love hundles), και η κατανομή του μοιάζει με την εικόνα του μήλου. Στις γυναίκες εμφανίζεται πιο συχνά στους γοφούς (saddle bags), στους μηρούς και τους γλουτούς και η κατανομή του μοιάζει με την εικόνα του αχλαδιού αν και μετά την εμμηνόπαυση σωρεύεται περισσότερο στην μέση και την κοιλιά.

Η πιο συχνή παρεξήγηση είναι ότι κάνοντας στοχευόμενη γυμναστική (spot exercise), σε μία περιοχή θα περιορίσουμε το τοπικό πάχος. Η αλήθεια είναι ότι έτσι γυμνάζεται μια ομάδα μυών και όχι το λίπος. Χρειάζεται αεροβική γυμναστική και υγιεινή διατροφή προκειμένου να αρχίζουμε να «βλέπουμε» κάτι.

Για καλύτερο αποτέλεσμα μπορεί να βοηθήσει η μεσοθεραπεία-λιπόλυση με έγχυση κυρίως φωσφοτιδυλοχολίνης που προκαλεί την διάλυση του λίπους και βελτίωση της εικόνας της κυτταρίτιδας: περιοχές του σώματος με εντοπισμένο λίπος όπως η κοιλιά, τα "ψωμάκια" στους γοφούς, οι γλουτοί, τα γόνατα μπορούν να επωφεληθούν.

Προσωρινή αν όχι μόνιμη λύση στο πρόβλημα του τοπικού πάχους μπορεί να δώσει η αύξηση της τοπικής αιμάτωσης με LPG (Endermologie), η άνοδος της τοπικής θερμοκρασίας με ραδιοσυχνότητες (RF) ή ακόμη και η μείωση της με κρυολιπόλυση.

Οριστική λύση στο πρόβλημα του τοπικού πάχους μπορεί να δοθεί μόνο με τη λιποαναρρόφηση και ιδανικοί υποψήφιοι είναι άνδρες και γυναίκες που έχουν καλή αναλογία βάρους-ύψους και το δέρμα τους παρουσιάζει ελαστικότητα. Τα λιποκύτταρα μετά την ενηλικίωση δεν αυξάνονται σε αριθμό οπότε όταν απομακρυνθούν δεν αναγεννιούνται παρά μόνον σε νοσογόνο παχυσαρκία. Έτσι, μετά την λιποαναρρόφηση το σώμα γίνεται πιο αρμονικό με καλύτερες αναλογίες αν και οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν ρεαλιστικές απαιτήσεις και να λαμβάνουν υπόψη ότι υπάρχουν περιορισμοί: όταν πάρουν πάνω από 10-15 κιλά θα παχύνουν οπουδήποτε εκτός από την περιοχή της λιποαναρρόφησης αν αδυνατήσουν πολύ θα «κρεμάσει» το δέρμα.




Virtual Tour

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ