Ταξίδι στο Ισραήλ

1/4/2017 12:00:00 πμ

Επισκεφθήκαμε το Ισραήλ στο πλαίσιο Διεθνούς Συνεδρίου Πλαστικής Χειρουργικής: www.redseaplastics2017.com/index.ehtml

Μας έκανε εντύπωση το πόσο παρούσα είναι η Ελλάδα σε αυτό το τόσο μακρινό αλλά και συνάμα κοντινό μέρος της Μεσογείου. Έλληνες υπήρχαν ήδη από τα αρχαία χρόνια στην Παλαιστίνη και για πολλούς οι σημερινοί Παλαιστίνιοι Εβραίοι και Μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα είναι απόγονοι των Μινωιτών καθόσον όλη η περιοχή του σημερινού Ισραήλ ήταν αποικία τους.

Η Ιερουσαλήμ είναι εντυπωσιακό ότι είναι ιερή πόλη όλων των Μονοθεϊκών θρησκειών. Για τους Εβραίους είναι η πόλη του ναού του Σολομώντα από τον οποίο κατά την παράδοση σώζεται μόνο το δυτικό τείχος «των δακρύων». Λέγεται έτσι, για την καταστροφή που υπέστη ο λαός του Ισραήλ με την διάλυση του ναού και την διασπορά του στα πέρατα του κόσμου. Κατά την Παλαιά Διαθήκη οι Ισραηλίτες με την καθοδήγηση του Μωυσή έφθασαν στην «γη της επαγγελίας» την οποία όμως αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν μέχρι το 1947 με την ίδρυση του σύγχρονου κράτους του Ισραήλ. Οι Μουσουλμάνοι, οι Χριστιανοί και οι  Εβραίοι στο θρήσκευμα Παλαιστίνιοι κατά την παράδοση δεν εγκατέλειψαν ποτέ την γη τους και για τους μουσουλμάνους είναι ιερή διότι ειδικά στην Ιερουσαλήμ βρίσκεται το τέμενος του Ακτσά. Έχει χρυσό τρούλο και είναι χτισμένο στο σημείο που διαλήφθηκε ο Μωάμεθ στους ουρανούς.

Τί να πούμε για τους Χριστιανούς όλων των δογμάτων? Η Ιερουσαλήμ είναι η πόλη στην οποία ο Χριστός δίδαξε, προδόθηκε, σταυρώθηκε και Αναστήθηκε. Εκεί βρίσκεται ο τάφος της Παναγίας, η Γεσθημανή και το όρος των Ελαιών, ο Γολγοθάς και  ο τάφος του Κυρίου στον οποίο συμβαίνει κάθε χρόνο το θαύμα της αφής του Αγίου Φωτός. Είναι ιδιαίτερη μάλιστα τιμή και περηφάνεια ότι το Ελληνορθόδοξο δόγμα κατέχει το 70% των προσκυνημάτων στην Ιερουσαλήμ με αδιάλειπτη παρουσία για πάνω από 1000 χρόνια. Υπάρχουν Μοναστήρια, Εκκλησίες, Μοναχοί και Μοναχές Ελληνορθόδοξες και λέγεται μάλιστα ότι και η γη που χτίστηκε η Κνεσέτ, δηλαδή η βουλή του Ισραήλ είναι ιδιοκτησία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων που έχει ποίμνιο όλους τους Ελληνορθόδοξους πληθυσμούς (Αραβικής καταγωγής) του Ισραήλ και των Παλαιστινιακών εδαφών που υπολογίζονται σε πάνω από το 4% του συνολικού πληθυσμού.

Στην συνέχεια βρεθήκαμε στο Ειλάτ που βρίσκεται στο νότο του Ισραήλ, στο κόλπο της Άκαμπα και είναι το μέρος της μυθικής «βασίλισσας του Σαβά», βλέπει στην Ερυθρά θάλασσα και συνορεύει με την Ιορδανία και την Σαουδική Αραβία. Γεμάτο ξενοδοχεία και εστιατόρια θυμίζει λίγο από Ελλάδα, μέρος διακοπών για Ισραηλινούς, Ρώσσους και κάθε λογής Ευρωπαίους.

Είναι αξιοθαύμαστο πώς μια τόσο μικρή χώρα όπως το Ισραήλ με τόσο μεγάλο πρόβλημα ασφάλειας έχει καταφέρει να σταθεί στα πόδια της με σημαντική τεχνολογία και επιστήμη που εξάγει σε όλον τον κόσμο. Αποτελεί παράδειγμα για εμάς τους Έλληνες ότι μπορούμε να σταθούμε όρθιοι και να μεγαλουργήσουμε γιατί όχι? Όλοι λίγο πολύ έχουμε το μικρόβιο του Οδυσσέα, πολυμήχανοι, έξυπνοι, δημιουργικοί, ταξιδευτές στην θάλασσα και σε χώματα ιερά με παρουσία χιλιάδων χρόνων.




Virtual Tour

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ