Συχνές Ερωτήσεις Σχετικά με Πλαστική Χειρουργική

Ε: Πως θα βρω και θα επιλέξω τον Χειρουργό μου;

A: Μπορείτε καταρχήν να συμβουλευτείτε τον οικογενειακό ή κάποιον προσωπικό φίλο γιατρό. Συστάσεις από φίλους ή συγγενείς μπορεί να είναι χρήσιμες.

Προσπαθήστε να πληροφορηθείτε όσο το δυνατόν περισσότερα σχετικά με την εκπαίδευση και την εμπειρία του γιατρού. Υπάρχουν πολλές «επονομαζόμενες» Κλινικές Πλαστικής  Χειρουργικής που πριν την συνάντηση με τον Χειρουργό γίνεται μια σχετική ενημέρωση από κάποιο σύμβουλο. Περιοριστείτε στο να ζητάτε απλές διευκρινήσεις και περιγραφές. Να θυμάστε ότι η τελική απόφαση για επέμβαση πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με τον Πλαστικό Χειρουργό που θα πραγματοποιήσει το χειρουργείο.

Η συμβουλευτική συνεδρία είναι αναπόστατο κομμάτι κάθε θεραπευτικής αγωγής. Μην διστάσετε να ρωτήσετε τον γιατρό σας για την άσκηση και την πείρα του. Πρέπει να πιστέψετε ότι θα προτιμούσε να αναβάλλει ένα χειρουργείο παρά να θέσει τη ζωή σας σε κίνδυνο. Προσοχή σε κάποιον που σας πιέζει να προβείτε σε μια χειρουργική επέμβαση, μειώνει τη σημασία των κινδύνων και της φάσης ανάρρωσης και υπόσχεται εγγυημένα αποτελέσματα. Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους ένας γιατρός μπορεί να αναβάλλει μια επέμβαση είναι: 1. Το χειρουργείο να είναι ακατάλληλο, 2. Η βελτίωση να είναι απίθανη, 3. Οι προσδοκίες να είναι παράλογες.

Φωτογραφίες των επεμβάσεων πριν και μετά είναι συνήθως ενδεικτικές του επιπέδου της δουλείας και των επιδιωκόμενων στόχων. Ωστόσο, διατηρήστε τις επιφυλάξεις σας ιδίως αν σας προσφέρεται μεγάλος αριθμός φωτογραφιών. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και έτσι το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καλύτερο ή χειρότερο ποτέ όμως το ίδιο.

Τελικά έχοντας επισκεφθεί διάφορους, θα καταλήξετε στον γιατρό που σας «ταιριάζει». Επιλέξτε κάποιον που σας εμπνέει εμπιστοσύνη, είναι συζητήσιμος, φιλικός αλλά και επαγγελματίας. Κάποιον που σας ακούει προσεκτικά και νοιάζεται για τις επιθυμίες σας. Η πλειοψηφία των Πλαστικών Χειρουργών είναι.

E: Τι είναι τα ράμματα ανάρτησης (suspension sutures);

A:Τα ράμματα ανάρτησης, είναι αγκιστροειδή ράμματα που χρησιμοποιούνται για την ανασήκωση του μετώπου και του προσώπου γενικότερα. Μπορούν να τοποθετηθούν και με τοπική αναισθησία.

Ε: Πώς μπορώ να προστατευτώ από τον ήλιο;

A: Ενώ χρειαζόμαστε συγκεκριμένες ποσότητες ηλιακής ακτινοβολίας, για να διατηρήσουμε για παράδειγμα τα επίπεδα της βιταμίνης D στο σώμα μας, αυξημένη έκθεση δεν κάνει καλό. Όλοι γνωρίζουμε για την τρύπα του όζοντος ειδικά στις χώρες του Νοτίου ημισφαιρίου στις οποίες οι δερματικές παθήσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες.
Η φωτογήρανση, είναι το αποτέλεσμα των αλλαγών στην επιδερμίδα μετά την έκθεση στον ήλιο. Το δέρμα γίνεται ξηρό, λιπαρό, με βαθειές ρυτίδες, απολεπίζεται εύκολα. Δυστυχώς, αν εμφανείς βλάβες από τον ήλιο όπως η φωτογήρανση μπορεί να πάρει χρόνια για να εμφανιστούν, υπάρχουν άλλες που όταν τις ανακαλύψουμε είναι πλέον πολύ αργά.
Η υπεριώδης ακτινοβολία έχει την ικανότητα να καταστρέφει το DNA των κυττάρων  μεταβάλλοντας με τον τρόπο αυτό την ανοσολογική τους απάντηση. Έτσι, είναι δυνατόν να εξαλλαγούν σε κακοήθεις όγκους. Οι βλάβες αυτές συμβαίνουν πιο συχνά σε νεαρή ηλικία. Ένα επεισόδιο εγκαύματος κάτω από την ηλικία των 10, αυξάνει την πιθανότητα μελανώματος 10 φορές. 
Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα;
Σε παγκόσμιο επίπεδο θα πρέπει να πάρουμε σοβαρά πλέον μέτρα για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού και ως αποτέλεσμα του φαινομένου του θερμοκηπίου. Καθίσταται θέμα επιβίωσης του πλανήτη και του ανθρώπινου είδους. 
Σε προσωπικό επίπεδο:

  • Να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα στην μέση της ημέρας. Παλαιότερα πιστευόταν ότι ο κίνδυνος είναι μεταξύ 10 και 3 το μεσημέρι. Ωστόσο, σήμερα θεωρείται ότι τα επίπεδα της ακτινοβολίας που λαμβάνουμε είναι μεγάλα από την ανατολή μέχρι την δύση του ήλιου.
  • Να χρησιμοποιούμε κατάλληλα ρούχα, καπέλο και γυαλιά ηλίου. Τα ρούχα θα πρέπει να έχουν αρκετό πάχος για να καλύψουν το σώμα από την ηλιακή ακτινοβολία.
  • Να χρησιμοποιούμε αντηλιακό με πάνω από 30 βαθμούς προστασία τουλάχιστον, από τις UVA και τις UVB ακτινοβολίες του ήλιου. Το αντηλιακό θα πρέπει να επαλείφεται αρκετές φορές την ημέρα ιδιαίτερα όταν κολυμπάμε.
  • Να κάνουμε περιοδικό έλεγχο στο δέρμα μας. Ο Πλαστικός Χειρουργός ή ο Δερματολόγος είναι ο ειδικός. Τα μωρά θα πρέπει να ελέγχονται με την γέννησή τους και στο τέλος της εφηβείας. Κάθε βλάβη του δέρματος που μεγαλώνει, ματώνει, αλλάζει σχήμα, όρια, χρώμα ή αρχίζει να δείχνει ανώμαλη πρέπει να αφαιρείται. Αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, δυσπλαστικών σπίλων ή μεγάλος αριθμός δερματικών βλαβών, συνίσταται τακτικός έλεγχος από γιατρό.

Ε: Τι είναι η κυτταρίτιδα και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί?

A : Περίπου το 85-98% των γυναικών εμφανίζει κάποιο βαθμό κυτταρίτιδας κυρίως στην Ευρώπη και την Αμερική. Οι γυναίκες αυτές συνήθως έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση κάτι που οδηγεί σε διαταραχή της κοινωνικής τους συμπεριφοράς. 
Η κυτταρίτιδα είναι πιο συχνή σε υπέρβαρες γυναίκες, στην πραγματικότητα όμως μπορεί να εμφανισθεί σε κάθε ηλικία, φύλο και βάρος. Οφείλεται σε διαταραχή του λιπώδους ιστού λόγω φλεβικής και λεμφικής δυσλειτουργίας με κακή κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου. Το λίπος εναποτίθενται σε ομάδες κυττάρων που καλύπτονται από διαφραγμάτια. Όσο το νερό συγκρατείται στο εσωτερικό τους, αυξάνονται σε μέγεθος και προκαλούν συστολή του συνδετικού ιστού. Αυτό οδηγεί σε περιοχές που «πιέζονται» προς τα κάτω, ενώ οι περιβάλλουσες είναι φυσιολογικές ή αυξάνονται με την αύξηση του βάρους. Έτσι, το δέρμα μοιάζει με «φλούδα πορτοκαλιού» ιδίως στους γοφούς, τους μηρούς και την κοιλιά.  Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία η κυτταρίτιδα, ούτε θα βελτιωθεί ούτε θα εξαφανισθεί και με την πάροδο του χρόνου το πρόβλημα θα γίνει μεγαλύτερο. 
Διάφοροι παράγοντες ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας όπως:

Η κληρονομικότητα.  
Η αφυδάτωση: το νερό (7-8 ποτήρια την ημέρα), συντελεί στην αποβολή των άχρηστων τοξικών ουσιών και για τον λόγο αυτό η αφυδάτωση πιθανόν να προκαλεί την συσσώρευση ουσιών που οδηγούν στην κυτταρίτιδα. 
Η δίαιτα: το αλκοόλ, η καφεΐνη και οι λιπαρές, πικάντικες τροφές ενοχοποιούνται στην εναπόθεση λίπους κάτω από την επιδερμίδα και την εμφάνιση κυτταρίτιδας. 
Το κάπνισμα: προκαλεί αγγειοσύσπαση και μειώνει την παροχή αίματος στην περιφέρεια, μειώνοντας την ελαστικότητα του δέρματος και κάνοντας την κυτταρίτιδα πιο εμφανή και μόνιμη.
Το άγχος και το στρες: προκαλεί αυξημένη «τάση» στους μύες και τον συνδετικό ιστό εμποδίζοντας την αποβολή των άχρηστων ουσιών. 
Διάφορα φάρμακα: διαιτητικά, υπνωτικά και άλλα χάπια, αυξάνουν το λίπος και πιθανόν την κυτταρίτιδα. 
Δυστυχώς δεν υπάρχει οριστική θεραπεία κατά της κυτταρίτιδας και χρειάζεται αλλαγή της δίαιτας και του τρόπου ζωής. Η αντιμετώπιση της είναι πολυπαραγοντική όπως πολυπαραγοντική είναι και η αιτιολογία της:

  1. Με τις ενυδατικές κρέμες και το αντηλιακό σε καθημερινή βάση μπορούμε να βελτιώσουμε την ελαστικότητα του δέρματος, να μειώσουμε την εναπόθεση λίπους και την εμφάνιση κυτταρίτιδας.
  2. Η γυμναστική βοηθάει τον «τόνο» των μυών, την καλή κυκλοφορία του αίματος και αναζωογονεί το σώμα εμποδίζοντας την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.
  3. Η υγιεινή διατροφή χωρίς ζάχαρη και λίπος, με πολύ νερό, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, λευκό κρέας και ψάρι μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης κυτταρίτιδας. Οι Ασιάτισσες εμφανίζουν μικρότερο ποσοστό κυτταρίτιδας και αυτό πιστεύεται ότι είναι λόγω της διατροφής τους με φρέσκα λαχανικά, ψάρι και λίγο ή καθόλου κρέας.
  4. Οι δίαιτες χωρίς προϊόντα οξείδωσης, χρησιμοποιούνται για να καθαρίσουν το σώμα από τις τοξίνες, προάγουν τον μεταβολισμό και διεγείρουν την πέψη, βοηθώντας με τον τρόπο αυτό στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.
  5. Η λιποαναρρόφηση, είναι η πιο επεμβατική μέθοδος κατά της κυτταρίτιδας. Υπάρχουν δύο στρώματα λίπους στο ανθρώπινο δέρμα, το επιπολής και το εν τω βάθει και η εναπόθεση τους ολοκληρώνεται με το πέρας της εφηβικής ηλικίας. Ακόμη κι αν παχύνει κανείς στη συνέχεια, αυξάνονται σε μέγεθος τα ήδη υπάρχοντα λιποκύτταρα όχι όμως και ο αριθμός τους. 
    Η λιποαναρρόφηση αφαιρεί τα λιποκύτταρα από το εν τω βάθει στρώμα. Όταν αφαιρεί λίπος από το επιπολής στρώμα, πιθανόν να μειώνει και τις ινώσεις εκείνες που προκαλούν κυτταρίτιδα κάτι όμως που μένει να αποδειχθεί σε βάθος χρόνου.
  6. Η θεραπεία με μασάζ, γίνεται με ένα μηχάνημα (LPG), που χρησιμοποιεί κενό και ειδικές ροδέλες για να μπορεί να γλιστράει στο δέρμα, βελτιώνοντας τοπικά την κυκλοφορία του αίματος και την κυτταρίτιδα.
  7. Υπάρχουν πολλές κρέμες που υπόσχονται ότι βελτιώνουν την κυτταρίτιδα. Οι περισσότερες από αυτές περιέχουν απόσταγμα φυκιών ή πράσινο τσάι, ωστόσο οι πιο αξιόπιστες περιέχουν βιταμίνη Α που αναζωογονεί την επιδερμίδα επιταχύνοντας την αποφλοίωση και βελτιώνοντας την ελαστικότητα της.
  8. Μεσοθεραπεία με ενέσεις ή ιοντοφόρηση. Η ιοντοφόρηση, δηλαδή η μεταφορά ιονισμένων ουσιών στο δέρμα, είναι γνωστή εδώ και 100 χρόνια. Όταν ένας χαμηλής τάσης ρεύμα εφαρμόζεται σε ένα μόριο μπορεί να το διαχωρίσει σε κατιόν με θετικό φορτίο και ανιόν με αρνητικό φορτίο. Τα αρνητικά ιόντα κινούνται προς τον θετικό πόλο και τα θετικά ιόντα προς τον αρνητικό πόλο. Αν ένα θετικό ρεύμα εφαρμοστεί στο δέρμα, τότε ο θετικός πόλος θα δράσει ακριβώς σαν μαγνήτης έλκοντας τα ανιόντα και απωθώντας τα κατιόντα. Έτσι αν κάποιος θέλει να διευκολύνει την διείσδυση ενός κατιόντος μέσα στο δέρμα θα πρέπει να εφαρμόσει θετικό φορτίο και το αντίθετο. Σαν αποτέλεσμα, ιόντα μπορούν να μεταφερθούν στις βαθύτερες στιβάδες τις επιδερμίδας. Το εναλλασσόμενο μάλλον είναι καλύτερο από το συνεχές ρεύμα και η συγκέντρωση των ιόντων φαίνεται επίσης να παίζει βασικό ρόλο.
    Στην περίπτωση της κυτταρίτιδας μπορεί να χρησιμοποιηθούν μη διασταυρωμένο υαλουρονικό οξύ, βιταμίνες Α, Β, C, D, καφεΐνη και φωσφοτυλιχολίνη. Η πιο αποτελεσματική από αυτές είναι η φωσφοτυδιλοχολίνη που χρησιμοποιείται και στην λιπόλυση. Η κολλαγενάση διασπά τον ινώδη συνδετικό ιστό αλλά ίσως το μέλλον στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας βρίσκεται στην χρησιμοποίηση των υδροπορινών. Οι υδροπορίνες διευκολύνουν την έξοδο του νερού από τα λιπώδη κύτταρα και βελτιώνουν την κυτταρίτιδα, ωστόσο έρευνες απαιτούνται για να επιβεβαιώσουν αυτή την υπόθεση.

Ε: Ιστορία και Σύγχρονη Πλαστική Χειρουργική

A: Η ιστορία της Πλαστικής Χειρουργικής ξεκινά από την Αρχαία Ελλάδα, την Κίνα και την Ινδία 4000 πριν.

Οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι και κυρίως ο Δεύτερος, άφησαν πίσω τους εκατομμύρια θύματα. Η ανάγκη για την θεραπεία τους οδήγησε στην εξέλιξη της Πλαστικής Χειρουργικής κυρίως στην Ευρώπη και την Αμερική.

Παράλληλα, η συνεχής αναζήτηση για ομορφιά και αρμονία οδήγησε στην ανάπτυξη της Αισθητικής Χειρουργικής, ήδη από τις αρχές του περασμένου αιώνα, για να εξελιχθεί όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

Η Σύγχρονη Πλαστική Χειρουργική, ξεκινά την ανάπτυξή της στις δεκαετίες του '60 και του '70. Σε αυτές τις δύο δεκαετίες, οι εξελίξεις στη θεραπεία και τις τεχνικές είναι τεράστιες και καθιστούν την Πλαστική από τις πιο δημοφιλείς Χειρουργικές Ειδικότητες.

Παράλληλα όλο και περισσότεροι άνθρωποι με προβλήματα στην εμφάνισή τους, αναζητούν την λύση στην Πλαστική Χειρουργική. Για το μέλλον, καθώς ο μέσος όρος ζωής αλλά και το βιοτικό επίπεδο αυξάνονται, η Πλαστική συνεχώς θα εξελίσσεται και θα αναζητεί τρόπους να ικανοποιεί γιατρούς και ασθενείς.


Virtual Tour

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ