Αφαίρεση Kαρκίνου του Δέρματος

Περισσότερο από το 25% του συνολικού πληθυσμού θα παρουσιάσουν καρκίνο στο δέρμα, κάποια στιγμή στην ζωή τους. Ο Πλαστικός Χειρουργός εμπλέκεται στην αφαίρεση των βλαβών αυτών ιδιαίτερα στην περιοχή του προσώπου που έρχεται σε επαφή με τον ήλιο, όπως η μύτη, η παρειά, το μέτωπο και τα αυτιά. Ο καρκίνος του δέρματος οφείλεται κυρίως στην ηλιακή ακτινοβολία.

Συνήθως άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας παρουσιάζουν βλάβες στο δέρμα τους διότι η «άμυνα» του οργανισμού στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι περιορισμένη. Με άλλα λόγια, όσο μεγαλύτερη η ηλικία στην οποία παρουσιάζεται ένα έγκαυμα από τον ήλιο τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος. Ωστόσο, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι αρκούν ηλιακά εγκαύματα μέχρι την ηλικία των 20 αρκούν για να εμφανισθούν βλάβες στο δέρμα μετά τα 65.

Όσο πιο αργά αντιμετωπίζεται μια βλάβη, τόσο μεγαλύτερη γίνεται και πιο δύσκολη η χειρουργική αφαίρεση και αποκατάστασή της. Για τον λόγο αυτό, οποιαδήποτε ύποπτη βλάβη θα πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα όταν ακόμη είναι μικρή. Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι ο πιο συχνός καρκίνος του δέρματος. Είναι κόκκινη ή ροζ, επίπεδη, μαργαριταροειδούς υφής βλάβη η οποία δεν μεθίσταται αλλά υποτροπιάζει τοπικά. Έτσι, είναι πολύ απίθανο να «δώσει» μεταστάσεις στους πνεύμονες, τα οστά, το συκώτι και τον εγκέφαλο.

Για τον λόγο αυτό το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα "δεν σκοτώνει" εκτός αν ξεφύγει από τον έλεγχο και αναπτύσσεται κατά συνέχεια ιστών. Το ποσοστό θεραπείας είναι πάνω από 95% αν η χειρουργική αφαίρεση γίνει σε φυσιολογικά όρια. Αν δεν γίνει σε φυσιολογικά όρια, χρειάζεται παρακολούθηση ή συμπληρωματική εκτομή.

Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, είναι παρόμοιο με το βασικοκυτταρικό στην εμφάνιση, με τη διαφορά ότι αιμορραγεί πιο εύκολα και έχει την τάση να μεθίσταται κυρίως στους περιοχικούς λεμφαδένες. Ωστόσο, το ποσοστό μεταστάσεων είναι μικρότερο από 5% αν η βλάβη δεν εντοπίζεται σε βλεννογόνο όπως του στόματος, του πέους ή του πρωκτού.  Τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα στα χέρια, το χείλος και το αυτί παρουσιάζουν μεγαλύτερη τάση μετάστασης από ότι το υπόλοιπο σώμα και το πρόσωπο.

Το κακοήθες μελάνωμα εμφανίζεται σε ποσοστό 1% του συνολικού πληθυσμού. Το καρκίνωμα αυτό του δέρματος μεθίσταται πολύ εύκολα και έχει πολύ κακή πρόγνωση αν διαγνωστεί σε προχωρημένα στάδια. Αν όμως διαγνωστεί έγκαιρα και θεραπευθεί, έχει πολύ καλή πρόγνωση. Υπάρχουν ορισμένες βασικές αρχές στη διάγνωση του: 1) Το μελάνωμα είναι "μαύρο" ή έχει μαύρο πάνω του και προέρχεται από κακοήθη εξαλλαγή των σπίλων στο 1/3 των περιπτώσεων. 2) Αναπτύσσεται γρήγορα και συνήθως διπλασιάζεται σε μέγεθος μέσα σε λίγες εβδομάδες. 3) Δεν έχει συνηθισμένο σχήμα (ωοειδές ή στρογγυλό) αν το συγκρίνουμε με τους απλούς σπίλους.

Αν το μελάνωμα είναι «επιφανειακό» (<1mm πάχος), ο Πλαστικός Χειρουργός συνήθως συστήνει συμπληρωματική εκτομή 1cm πέριξ της αρχικής βλάβης. Αν το μελάνωμα είναι ενδιάμεσου πάχους (1-4mm), τότε συνήθως χρειάζεται συμπληρωματική εκτομή στα 2cm πέριξ της αρχικής βλάβης και διάγνωση του "φρουρού" λεμφαδένα προκειμένου να καθορίσουμε αν χρειάζεται ακολούθως λεμφαδενικός καθαρισμός της σύστοιχης λεμφαδενικής δεξαμενής.

Virtual Tour

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ