Ανόρθωση μαστών

Το πρόβλημα

Το μέγεθος του στήθους είναι ικανοποιητικό αλλά υπάρχει πτώση μετά την κύηση, από απώλεια βάρους ή από το πέρασμα του χρόνου.

           Η αντιμετώπιση

Για τη διόρθωση της πτώσης των μαστών η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση είναι η μαστοπηξία. Με χειρουργική επέμβαση, αφαιρείται περίσσια δέρματος, η θηλή μεταφέρεται πιο ψηλά και το στήθος παίρνει το επιθυμητό σχήμα.

Αν και η επέμβαση μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία, καλύτερο θα είναι να γίνεται μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης των μαστών. Επίσης, επειδή ο θηλασμός επηρεάζει σημαντικά το σχήμα και το μέγεθος των μαστών,  θα πρέπει να συζητιέται εκτενώς το ενδεχόμενο κυοφορίας και θηλασμού πριν αποφασισθεί μια τέτοιου είδους επέμβαση.

Στην περίπτωση που έχει «χαθεί» όγκος από τους μαστούς λόγω πχ γαλακτοφορίας, τοποθετούνται ενθέματα σιλικόνης μαζί με την ανόρθωση των μαστών. Αν η ασθενής είναι υπέρβαρη, πιθανόν να χρειαστεί  να χάσει βάρος προηγουμένως.

            Η επέμβαση

Πριν την επέμβαση, ο γιατρός εξετάζει προσεκτικά το μέγεθος και το σχήμα των μαστών, την ποιότητα του δέρματος και το βαθμό πτώσης των μαστών. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές για τις τομές στη μαστοπηξία. Η συνήθης μέθοδος χρησιμοποιεί 3 τομές: μια γύρω από την θηλαία άλω, μια κάθετη από το κατώτερο σημείο της άλω στην υπομάστια και άλλη μια κατά μήκος της υπομάστιας πτυχής. Ωστόσο είναι δυνατόν, ανάλογα με το είδος του μαστού, να απαληφθεί η τομή κατά μήκος της υπομάστιας πτυχής.

Ο Ιατρός θα εκτιμήσει και  θα  πληροφορήσει την ασθενή ποια μέθοδος είναι η καταλληλότερη για εκείνη. Κατά την επέμβαση γίνεται εκτομή δέρματος, το σύμπλεγμα θηλής-θηλαίας άλω  μεταφέρεται σε ψηλότερη θέση  και ο υπόλοιπος μαστός πιέζεται προς τα μέσα. Οι κινήσεις αυτές σε συνδυασμό με πιθανή λιποαναρρόφηση δίνουν νέο σχήμα στο μαστό.

Η επέμβαση γίνεται με γενική ή τοπική αναισθσία και μέθη.

       Μετεγχειρητικό στάδιο

Για ένα μήνα μετά την επέμβαση, η ασθενής θα πρέπει να φορά ειδικό στηθόδεσμο, που θα συγκρατεί τους μαστούς στη νέα τους θέση. Επίσης θα πρέπει για το ίδιο διάστημα, να αποφύγει την εντατική γυμναστική. Η αισθητικότητα των μαστών δεν διαταράσσεται, καθώς το σύμπλεγμα θηλής -θηλαίας άλω παραμένει καθηλωμένο στον μαστό. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως είναι δυνατόν να εμφανισθούν αιμωδίες (τσιμπήματα). Επίσης, μπορεί να παρατηρηθούν επιπλοκές όπως αιμορραγία, φλεγμονή, διάσπαση τραύματος, αντίδραση στην αναισθησία, ή ακόμη και ασυμμετρίες.
Η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές της, μετά από περίπου 7 ημέρες.

       Τελικό αποτέλεσμα

Το στήθος παίρνει μια πιο νεανική και όμορφη όψη.

Virtual Tour

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ