Θεραπεία Ημικρανίας με ενέσεις Botulin Toxin A

Η ημικρανία μπορεί να συμβαίνει 15 ημέρες τον μήνα και όταν έχει την μορφή έντονου πονοκεφάλου περιπλέκεται με την ινιακή νευραλγία και τον χρόνιο πονοκέφαλο. Οδηγεί σε κακή ποιότητα ζωής και στόχος είναι η πρόληψη με την σωστή δίαιτα, την άσκηση και τον καλό ύπνο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια πολύ σημαντικές είναι οι εξελίξεις με ενέσεις τύπου ART (Anatomical Regional Targeted) Botulin Toxin A. Αν και δεν γνωρίζουμε ακριβώς τον μηχανισμό, το Botox μειώνει τους μυϊκούς σπασμούς στο πρόσωπο, τον τράχηλο και το τριχωτό και σταματάει την μεταφορά των νευρικών ώσεων του πόνου στον εγκέφαλο.

Η επιλογή των κατάλληλων υποψηφίων είναι πολύ σημαντική. Ασθενείς με κεφαλαλγίες που οφείλονται σε όγκους, φλεγμονές, αυτοάνοσα ή άλλα συστηματικά νοσήματα, ασθενείς με νευρομυϊκές διαταραχές, έγκυες ή θηλάζουσες αποκλείονται. Ιδανικοί είναι οι ασθενείς με χρόνιους πονοκεφάλους που έχουν παρατεταμένη διάρκεια και προκαλούν ημιπληγία, εμετούς και μυϊκούς σπασμούς στην κάτω γνάθο και τον λαιμό.

Η εφαρμογή της θεραπείας με Botulin Toxin A, γίνεται σε ημι-καθιστή θέση στο μέτωπο, τους κροτάφους, τους ώμους και τον λαιμό πίσω και πλάγια. Οι θέσεις και οι δόσεις προσαρμόζονται ανάλογα με την ένταση και την εντόπιση του πόνου και οι περισσότεροι ασθενείς έχουν άμεση διακοπή των συμπτωμάτων του πονοκεφάλου. Η επόμενη θεραπεία γίνεται συνήθως μετά από 3 έως 4 μήνες. Για τους ασθενείς με ραιβόκρανο, το Botox γίνεται στην πάσχουσα πλευρά διότι στην υγιή θα μπορούσε να επιδεινώσει τον πόνο. 

Ευχαριστούμε το medscape.com για τις φωτογραφίες

Virtual Tour

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ