Αυξητική Mαστών

 

Αποτέλεσμα εικόνας για eurosilicone photos

Το γυναικείο στήθος, από τους αρχαίους χρόνους ακόμα αντιμετωπίστηκε ως αντικείμενο λατρείας ή σύμβολο ζωής, ακόμα και σύμβολο ελευθερίας.

 Το πρόβλημα

Μικρό στήθος ή στήθος που έχει χάσει τον όγκο και το σχήμα του, μετά από μεγάλη απώλεια βάρους, μετά την κύηση ή με την πάροδο του χρόνου. Η αυξητική των μαστών μεγαλώνει τον όγκο, αναπλάθει και δίνει στο στήθος το επιθυμητό μέγεθος και σχήμα.

Η επέμβαση

Μέριμνα του Πλαστικού Χειρουργού είναι να εξετάσει τους μαστούς και να λάβει υπόψη παράγοντες όπως το σχήμα και το μέγεθος, την ποιότητα του δέρματος και την πτώση των μαστών. Εάν συνυπάρχει και πτώση, θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα και ανόρθωση. Τα ενθέματα μπορεί να τοποθετηθούν σε «θήκη» κάτω από τον μυ, πάνω από τον μυ ή τέλος σε συνδυασμό των ανωτέρω (dual plane).  Κάθε τεχνική έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και ο γιατρός προτείνει την ενδεδειγμένη για κάθε περίπτωση. Το ίδιο ισχύει και για την τομή μέσα από την οποία θα τοποθετηθεί το ένθεμα της σιλικόνης στο μαστό: από την υπομάστια πτυχή, την θηλαία άλω ή τη μασχάλη.

Τα ενθέματα σιλικόνης που χρησιμοποιούνται είναι νεότερης γενιάς,"cοhessive gel silicone implants", έχουν στρογγυλό ή σταγονοειδές σχήμα και δεν διπλώνουν ούτε πτυχώνουν. Αν "ανοίξουν", η σιλικόνη μένει στην θέση της χωρίς να "χυθεί" στον μαστό. Η επέμβαση γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία και ο χρόνος παραμονής της ασθενούς στην κλινική, είναι  το πολύ μία ημέρα. Μετά την επέμβαση, μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά της σε 3-7 ημέρες.

Μετεγχειρητικό στάδιο

Μετά την επέμβαση μπορεί να εμφανισθεί οίδημα ή μώλωπες, φαινόμενα τα οποία υποχωρούν το πολύ σε ένα μήνα. Υπαισθησία επίσης, των μαστών ή των θηλών μπορεί να παρατηρηθούν μετεγχειρητικά, συνήθως όμως υποχωρούν μέχρι και έξι μήνες μετά.

Σπάνια δημιουργούνται επιπλοκές όπως φλεγμονή, διάσπαση τραύματος ή αιμάτωμα. Επίσης, όταν τοποθετηθεί το ένθεμα της σιλικόνης, γύρω του σχηματίζεται μια μεμβράνη ("κάψα"), ως μια φυσιολογική διεργασία της επούλωσης. Η "κάψα" είναι δυνατόν με την πάροδο του χρόνου (μετά από 6 μήνες-2 χρόνια) να ρικνωθεί με αποτέλεσμα την αλλαγή του σχήματος του μαστού. Αυτό ονομάζεται "ρίκνωση της κάψας" και απαιτεί αλλαγή ή όχι του ενθέματος και "καψοτομή" ή "καψεκτομή". Τέλος, το ένθεμα μπορεί είναι ψηλαφητό και σπάνια να είναι και ορατό ("rippling") σε συγκεκριμένες θέσεις (ιδιαίτερα σε πολύ άδειους μαστούς), οπότε με λιπομεταφορά μπορούμε να εξαλείψουμε το πρόβλημα.

Τελικό αποτέλεσμα

Τα  ενθέματα της σιλικόνης έχουν διάρκεια ζωής πάνω από 20 χρόνια, αν και σε κάποια φάση αργότερα μπορεί να απαιτηθεί επέμβαση για την αλλαγή τους ή την ανόρθωση των μαστών. Επίσης, επειδή  τα ενθέματα σιλικόνης δυσκολεύουν την εξέταση με μαστογραφία, η ασθενής θα πρέπει να έχει υπόψη ότι πιθανόν να χρειαστεί υπέρηχο μαστών ή μαγνητική τομογραφία (MRI) για τον περιοδικό έλεγχο των μαστών.


Αυξητική Στήθους με Ενθέματα Σιλικόνης σε Θήκη “dual plane”, 15ο Παγκρήτιο Συνέδριο Ιατρικής, 29-31Οκτ 2010, Xανιά

Virtual Tour

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ