Μείωση μαστών

Το πρόβλημα

Mεγάλο και βαρύ στήθος που συχνά προκαλεί πόνο στον αυχένα, τους ώμους ή τη ράχη, είναι προβλήματα που οδηγούν στην απόφαση για μείωση των μαστών.

Η αντιμετώπιση

Με τη μειωτική των μαστών αφαιρείται περίσσια δέρματος και μαστού, η θηλή μεταφέρεται πιο ψηλά και το στήθος παίρνει το επιθυμητό μέγεθος και σχήμα.  Αν η ασθενής είναι υπέρβαρη, πιθανόν να χρειαστεί  να χάσει βάρος προηγουμένως. Αν και η μείωση των μαστών μπορεί να γίνει στην εφηβική ηλικία ή και πριν την κύηση, συνιστάται να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη και η κυοφορία, επειδή υπάρχει κίνδυνος διαταραχής της γαλακτοφορίας.

Η επέμβαση

Πριν την επέμβαση, ο γιατρός εξετάζει προσεκτικά το μέγεθος και το σχήμα των μαστών, την ποιότητα του δέρματος και τη θέση του συμπλέγματος θηλής και θηλαίας άλω. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι και τομές που χρησιμοποιούνται για τη μειωτική των μαστών. Η πιο συνήθης μέθοδος μείωσης του στήθους περιλαμβάνει 3 τομές: μία γύρω από την θηλαία άλω, άλλη μία από το κατώτερο σημείο της άλω μέχρι την υπομάστια πτυχή και άλλη μία κατά μήκος της υπομάστιας πτυχής.

Ωστόσο είναι δυνατόν, ανάλογα με το είδος του μαστού, να απαληφθεί η τομή κατά μήκος της υπομάστιας πτυχής. Ο γιατρός θα εκτιμήσει και  θα  πληροφορήσει την ασθενή ποια μέθοδος είναι η καλύτερη για εκείνη. Κατά την επέμβαση γίνεται εκτομή δέρματος και μαστού, το σύμπλεγμα θηλής /θηλαίας άλω μεταφέρεται πιο ψηλά και ο υπόλοιπος μαστός πιέζεται προς τα μέσα. Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να αφαιρεθεί λίπος με λιποαναρρόφηση και σε άλλες, όταν υπάρχει εισολκή θηλών, γίνεται διόρθωση με μόνιμα αποτελέσματα.

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία ή τοπική αναισθησία και μέθη.

Μετεγχειρητικό στάδιο

Για ένα μήνα μετά την επέμβαση, η ασθενής θα πρέπει να φορά ειδικό στηθόδεσμο, που θα συγκρατεί τους μαστούς στη νέα τους θέση. Επίσης θα πρέπει για το ίδιο διάστημα, να αποφύγει την εντατική γυμναστική. Η αισθητικότητα των μαστών δεν διαταράσσεται, επειδή το σύμπλεγμα θηλής-θηλαίας άλω παραμένει καθηλωμένο στο μαστό. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως είναι δυνατόν να εμφανισθούν αιμωδίες (τσιμπήματα).

Οι ουλές θα είναι κόκκινες και επηρμένες για αρκετούς μήνες, ώσπου να  πάρουν την τελική τους μορφή ένα χρόνο μετά.  Σε ορισμένες περιπτώσεις  μπορεί να παρατηρηθούν επιπλοκές όπως  αιμορραγία, φλεγμονή, διάσπαση τραύματος και αντίδραση στην αναισθησία.

Η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές της μετά από περίπου 7 ημέρες.

Τελικό αποτέλεσμα

Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο γι' αυτό η ασθενής θα πρέπει προηγουμένως, σε συνεργασία με το γιατρό της, να αποφασίσει το μέγεθος των μαστών που επιθυμεί. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι μαστοί μπορεί να μην είναι ακριβώς όμοιοι, μετά την επέμβαση, κάτι όμως που δεν θα φαίνεται με γυμνό μάτι.

Virtual Tour

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ