Αφαίρεση Tατουάζ

Το πρόβλημα

Την τελευταία δεκαετία οι επεμβάσεις αφαίρεσης τατουάζ έχουν αυξηθεί πάνω από 400% στις ΗΠΑ κυρίως για συναισθηματικούς ή επαγγελματικούς λόγους.

Η αντιμετώπιση

Ο γιατρός θα εκτιμήσει και θα συστήσει την καταλληλότερη μέθοδο αφαίρεσης του τατουάζ. Μπορεί να γίνει χειρουργικά, με δερματοαπόξεση (dermabrasion), peeling ή με laser.

Αν αποφασισθεί θεραπεία με laser θα πρέπει η κάθε συνεδρία να γίνεται 4-6 εβδομάδες μετά από την προηγούμενη. Το Q switch ND-YAG laser έχει μεγαλύτερη επιτυχία για τις σκούρες μαύρες ή μπλε χρωστικές, σε αντίθεση με το Q switch Alexandrite ή KTP laser που είναι αποτελεσματικότερο για το ανοιχτό κόκκινο, πράσινο ή κίτρινο χρώμα. Για να ολοκληρωθεί η αφαίρεση του τατουάζ με laser χρειάζονται συνήθως 8-12 φορές αν και επανάσταση θεωρείται η χρησιμοποίηση επιθέματος σιλικόνης εμποτισμένου με Perfuorodecalin (Biesman BS, O'Neil MP, Costner C.Rapid, high-fluence multi-pass q-switched laser treatment of tattoos with a transparent perfluorodecalin-infused patch: A pilot study. Lasers Surg Med. 2015 Oct;47(8):613-8) και η τεχνική τύπου R20 (κατά την διάρκεια μιας συνεδρίας γίνονται 4 εφαρμογές με το laser κάθε 20 λεπτά, Kossida T Rigopoulos D Katsambas A Anderson RR. Optimal tattoo removal in a single laser session based on the method of repeated exposures. J Am Acad Dermatol. 2012 Feb;66(2):271-7).

Αμέσως μετά την θεραπεία, το δέρμα θα δείχνει ροζ και ελαφρά πρησμένο παρόμοια με ένα ηλιακό έγκαυμα, κάτι που θα υποχωρήσει με αντιβιοτική κρέμα και αντηλιακό στην περιοχή της θεραπείας. 

Τελικό αποτέλεσμα

Μετά το πέρας της θεραπειών, το δέρμα θα είναι "καθαρό" αλλά ενδέχεται να είναι πιο άσπρο (ghosting) σε σχέση με την γύρω περιοχή.

Virtual Tour

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ