Big in Japan

1/11/2016 12:00:00 πμ

Επισκεπτήκαμε το Κιότο της Ιαπωνίας στα πλαίσια του Παγκόσμιου Συνεδρίου Πλαστικής Χειρουργικής που πραγματοποιήθηκε από τις 23-27 Οκτωβρίου 2016 (http://www.isapscongress.org/welcome-to-isaps-2016.html) και πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε από την ομορφιά και οργάνωση της πόλης.

Το Κιότο είναι η πιο παραδοσιακή πόλη της Ιαπωνίας και μπορείς να βρεις ποταμάκι να κυλάει δίπλα σε Βουδιστικούς Ναούς, σε μεγαθήρια και πολύβουους δρόμους. Υπάρχουν οι καλύτερες φίρμες της Ευρώπης: τσάντες, παπούτσια, καλλυντικά συνήθως τα πιο ακριβά. Υπάρχει κρέμα που πουλιέται στην Ιαπωνία 10500 Ευρώ. Και αυτό γιατί απαγορεύονται οι απομιμήσεις και ότι κυκλοφορεί είναι γνήσιο.

Το Τόκιο είναι η πρωτεύουσα της τεχνολογίας και συνέχεια με κόσμο. Μπορείς να πάς από το Κιότο με το φημισμένο τρένο Shinkasen που αναπτύσσει μέχρι και 300 χιλιόμετρα την ώρα. Μέσα σε 2 ώρες έχεις κάνει 600 χιλιόμετρα!

Το πιο ενδιαφέρον στην Ιαπωνία είναι οι άνθρωποι. Ακόμη και τα ταξί είναι στολισμένα στα πίσω καθίσματα των επιβατών με τα γνωστά μας “σεμεδάκια” που τα χρησιμοποιούμε στα σαλόνια μας. Ο οδηγός φοράει άσπρα γάντια, γραβάτα και νιώθεις πολύ σημαντικός μπαίνοντας στο ταξί. Ο πελάτης είναι ιερός: του προσφέρουν τα πάντα και θεωρούν υποχρέωση τους να είναι ευχαριστημένος. Το “μπουρμπουάρ” απαγορεύεται όπως απαγορεύεται το κάπνισμα και το φαγητό στο δρόμο. Οι δρόμοι είναι μόνο για περπάτημα και πάντα πολυσύχναστοι ιδιαίτερα στην αγορά. Παρότι σε στασιμότητα αν όχι σε ύφεση επισήμως από την δεκαετία του '90, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο δεν φαίνεται να έχει κρίση. Ο κόσμος κυκλοφορεί, αγοράζει, ξοδεύει.

Στα εστιατόρια δεν υπάρχει ψωμί, γλυκό, πατάτες, κόκα κόλα και μακαρόνια. Η Γιαπωνέζικη κουζίνα είναι πολύ υγιεινή και εκτός από το γνωστό σούσι (που το βρίσκεις κυρίως στα σούπερ μάρκετ), έχει καταπληκτικά φαγητά. Ακόμη και εστιατόρια όπως τα McDonalds' έχουν προσαρμοστεί στα δεδομένα και το μενού τους είναι προσαρμοσμένο στα τοπικά.

Οι δρόμοι είναι μόνο για περπάτημα γι'αυτό και δεν έχουν παγκάκια. Ο Ιάπωνας συνήθως μιλάει μόνο την γλώσσα του όχι γιατί δεν ξέρει αλλά γιατί φοβάται μην ντροπιαστεί. Από Έλληνες ούτε για δείγμα. Επισήμως στο Τόκιο, σε μια πόλη 30 εκατομμυρίων ζούνε γύρω στους 100...Είναι μακρυά η Ευρώπη, τόσο μακρυά που ξεχνάς πώς σε λένε. Στην χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου, υπάρχει τεράστιος σεβασμός στους ηλικιωμένους, αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων και πίστη στην εξουσία. Οι γυναίκες από τις πιο όμορφες του κόσμου σεμνές, με περισσή χάρη. Δεν υπάρχει “εγώ”, αλλά “εμείς”. Ο Κομφούκιος που έζησε το 551-479 πΧ (για την Ανατολή είναι ότι ο Σωκράτης για την Δύση) έλεγε: «Ό,τι δεν επιθυμείς για τον εαυτό σου, μην το επιβάλεις στους άλλους».




Virtual Tour

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ