Πλαστική Χειρουργική και ήλιος (από τον Πλαστικό Χειρουργό Ιωάννη Λιαπάκη)

1/10/2010 12:00:00 πμ

Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου 2010

Ο ήλιος παραδοσιακά, ήταν φίλος του ανθρώπου από την εποχή που πάτησε το πόδι του στη γη. Σε όλους τους πολιτισμούς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, το ηλιοβασίλεμα συνδέθηκε εκτός από την απαρχή μιας καινούργιας ημέρας με την αρχή μιας καινούργιας ζωής.

Ο ήλιος και η γη συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους στο ηλιακό σύστημα και ο πλανήτης μας ίσως είναι ο μοναδικός που έχει ατμόσφαιρα ικανή να συντηρήσει ζωή όπως την γνωρίζουμε σήμερα.

Η γήινη ατμόσφαιρα, μας προστατεύει από τις ακτίνες του ήλιου κάνοντας δυνατή τη ζωή και επιτρέπει ταυτόχρονα την είσοδο θερμότητας ικανής να ζεστάνει την επιφάνεια της. Παίζει τον βασικό ρόλο και καθορίζει το πώς μας επηρεάζει ο ήλιος.

Ο υπερπληθυσμός, τα τελευταία χρόνια, ανάμεσα στις άλλες συνέπειες του, επηρεάζει και την γήινη ατμόσφαιρα σε σημείο που η ηλιακή ακτινοβολία να είναι σε πολλές περιπτώσεις καταστρεπτική. Ενώ χρειαζόμαστε συγκεκριμένες ποσότητες ηλιακής ακτινοβολίας, για να διατηρήσουμε για παράδειγμα τα επίπεδα της βιταμίνης D στο σώμα μας, αυξημένη έκθεση δεν κάνει καλό. Όλοι γνωρίζουμε για την τρύπα του όζοντος ειδικά στις χώρες του Νοτίου ημισφαιρίου στις οποίες οι δερματικές παθήσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Η φωτογήρανση, είναι το αποτέλεσμα των αλλαγών στην επιδερμίδα μετά την έκθεση στον ήλιο. Το δέρμα γίνεται ξηρό, λιπαρό, με βαθειές ρυτίδες, απολεπίζεται εύκολα. Δυστυχώς, αν εμφανείς βλάβες από τον ήλιο όπως η φωτογήρανση μπορεί να πάρει χρόνια για να εμφανιστούν, υπάρχουν άλλες που όταν τις ανακαλύψουμε είναι πλέον πολύ αργά.

Η υπεριώδης ακτινοβολία έχει την ικανότητα να καταστρέφει το DNA των κυττάρων μεταβάλλοντας με τον τρόπο αυτό την ανοσολογική τους απάντηση. Έτσι, είναι δυνατόν να εξαλλαγούν σε κακοήθεις όγκους. Οι βλάβες αυτές συμβαίνουν πιο συχνά σε νεαρή ηλικία. Ένα επεισόδιο εγκαύματος κάτω από την ηλικία των 10, αυξάνει την πιθανότητα μελανώματος 10 φορές.

Στις ΗΠΑ, ένας στους επτά λευκούς Αμερικανούς, θα εμφανίσει καρκίνο του δέρματος κατά την διάρκεια της ζωής του. Στην Ελλάδα, λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας, τα καρκινώματα του δέρματος και το μελάνωμα είναι από τις πιο συχνές κακοήθειες. Δεν αφορούν μόνο ανθρώπους με πολύ λευκή επιδερμίδα αλλά και άλλους πιο μελαχρινούς.
Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα;
Σε παγκόσμιο επίπεδο θα πρέπει να πάρουμε σοβαρά πλέον μέτρα για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού και του φαινομένου του θερμοκηπίου. Καθίσταται θέμα επιβίωσης του πλανήτη και του ανθρώπου.

Σε προσωπικό επίπεδο:

  1. Να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα στην μέση της ημέρας. Παλαιότερα πιστευόταν ότι ο κίνδυνος είναι μεταξύ 10 και 3 το μεσημέρι. Ωστόσο, σήμερα θεωρείται ότι τα επίπεδα της ακτινοβολίας που λαμβάνουμε είναι μεγάλα από την ανατολή μέχρι την δύση του ήλιου.
  2. Να χρησιμοποιούμε κατάλληλα ρούχα, καπέλο και γυαλιά ηλίου. Τα ρούχα θα πρέπει να έχουν αρκετό πάχος για να καλύψουν το σώμα από την ηλιακή ακτινοβολία.
  3. Να χρησιμοποιούμε αντηλιακό με πάνω από 30 βαθμούς προστασία τουλάχιστον, από τις UVA και τις UVB ακτινοβολίες του ήλιου. Το αντηλιακό θα πρέπει να επαλείφεται αρκετές φορές την ημέρα ιδιαίτερα όταν κολυμπάμε.

Να κάνουμε περιοδικό έλεγχο στο δέρμα μας. Ο Πλαστικός Χειρουργός ή ο Δερματολόγος είναι ο ειδικός. Τα μωρά θα πρέπει να ελέγχονται με την γέννησή τους και στο τέλος της εφηβείας. Κάθε βλάβη του δέρματος που μεγαλώνει, ματώνει, αλλάζει σχήμα, όρια, χρώμα ή αρχίζει να δείχνει ανώμαλη πρέπει να αφαιρείται. Αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, δυσπλαστικών σπίλων ή μεγάλος αριθμός δερματικών βλαβών, συνίσταται τακτικός έλεγχος από γιατρό.
Virtual Tour

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ