Η Πλαστική χειρουργική στους άνδρες (από τον Πλαστικό Χειρουργό Ιωάννη Λιαπάκη)

1/12/2010 12:00:00 πμ

Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2010

Όλο και περισσότεροι άνδρες κάνουν Πλαστική Χειρουργική τα τελευταία χρόνια, αλλά οι γυναίκες εξακολουθούν να υπερέχουν σε αριθμούς. Την περίοδο 2000-2005, υπήρξε μια θεαματική αύξηση 44% στις αισθητικές επεμβάσεις στους άνδρες σύμφωνα με στοιχεία από την Αμερικανική Εταιρεία Πλαστικής Χειρουργικής (ΑSPS). Πολλοί μάλιστα θωρούν ότι οι άνδρες είναι η πιο «μεγάλη αναξιοποίητη αγορά» για την Πλαστική Χειρουργική.

Τα κίνητρα και οι επεμβάσεις διαφέρουν από φύλο σε φύλο. Οι κυριότεροι λόγοι είναι γιατί γυναίκες και άνδρες θέλουν να φαίνονται καλύτερα. Με μια δεύτερη ματιά, καταλαβαίνουμε ότι η ανάγκη για αλλαγή στην εξωτερική εμφάνιση καθρεπτίζει μια βαθύτερη ανάγκη για αλλαγή που δεν εκφράζεται. Γενικά οι περισσότερες γυναίκες κάνουν Πλαστική Χειρουργική διότι θέλουν να δείχνουν ομορφότερες και να νιώθουν καλύτερα για τον εαυτό τους. Κάθε επέμβαση Πλαστικής Χειρουργικής από την κοιλιοπλαστική μέχρι το face lift γίνεται για να βελτιώσουν την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους και όχι για τους άλλους. Στις περισσότερες περιπτώσεις το περιβάλλον αντιτίθεται στην απόφαση τους για Πλαστική Χειρουργική: συχνά ακούμε στο Ιατρείο, «γιατρέ μου θέλω να φτιάξω την μύτη μου αλλά ο σύζυγος μου ή οι φίλοι μου λένε ότι είμαι μια χαρά». Τελικά όμως πολλές γυναίκες θα υποβληθούν σε επέμβαση επειδή η απόφαση τους δεν επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες.

Αντίθετα οι άνδρες κάνουν Πλαστική Χειρουργική επειδή έχουν επιθυμίες ή θέλουν να αποκτήσουν κάτι όπως sex, γυναίκες, χρήματα κτλ. Συνήθως κάνουν πράγματα στην ζωή τους για κάποιον άλλο (εξωτερικοί παράγοντες) ενώ οι γυναίκες για τον εαυτό τους (εσωτερικοί παράγοντες).

Η Πλαστική Χειρουργική στους άνδρες είναι επίσης πολύ διαφορετική από ότι στις γυναίκες με διάφορους τρόπους. Οι άνδρες δεν θέλουν να κάνουν επεμβάσεις που αλλάζουν δραματικά την εμφάνιση τους και έχουν μικρότερη ανοχή στον πόνο και πειθαρχία κατά την μετεγχειρητική περίοδο. Είναι ανυπόμονοι και απαιτητικοί σε σχέση με το αποτέλεσμα και ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση. Απαιτούν περισσότερη προσοχή από τους γιατρούς τους και στο τέλος δύσκολα ικανοποιούνται με το αποτέλεσμα. Για τους λόγους αυτούς οι μικρότερες επεμβάσεις είναι πιθανόν καλύτερες αν και φτωχότερα τα αποτελέσματα.

Πιο δημοφιλείς επεμβάσεις

Οι πιο δημοφιλείς αισθητικές επεμβάσεις για το 2008 ήταν στους άνδρες σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Πλαστικής Χειρουργικής (ASPS), οι ενέσεις Botox με αύξηση 233% σε σχέση με πέρυσι, το microdermabrasion και η αποτρίχωση με λέιζερ.
Η ρινοπλαστική και η μεταμόσχευση μαλλιών παραμένουν επίσης πολύ δημοφιλείς όπως επίσης και η λιποαναρρόφηση, δηλαδή η αφαίρεση τοπικού πάχους: γυναικομαστία, πρόσθια και πλάγιες κοιλιακές χώρες (το γνωστό μας «σωσίβιο»), λιποαναρρόφηση στο πιγούνι.

Στο μέλλον, οι επανορθωτικές επεμβάσεις μετά από μεγάλη απώλεια βάρους είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν διότι όλο και περισσότεροι άνδρες υποβάλλονται σε χειρουργική αποκατάσταση της παχυσαρκίας. Οι ασθενείς αυτοί χάνουν υπέρογκες ποσότητες βάρους, μένοντας με μεγάλη περίσσεια δέρματος στο στήθος, την κοιλιά, τα χέρια και τα πόδια.




Virtual Tour

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ