Τα λάθη μιας Επέμβασης Πλαστικής Χειρουργικής που κανείς δεν θα σας πει (από τον Πλαστικό Χειρουργό Ιωάννη Λιαπάκη*)

22/4/2013 12:00:00 πμ

Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013

Αν έχετε ήδη πάρει την απόφαση να αποκτήσετε πρόσωπο δέκα χρόνια νεότερο ή γλουτούς… έφηβης, βεβαιωθείτε ότι θα το κάνετε με το λιγότερο ρίσκο.

Σίγουρα, κάπου θα έχετε διαβάσει για τρομακτικές ιστορίες παραμόρφωσης επωνύμων (βλέπε Courtney Love, Meg Ryan, Tori Spelling κλπ.), αλλά και για άλλες περιπτώσεις αιματώματος, οιδήματος ή θρόμβωσης –και, που πολλές φορές δεν οφειλόταν σε λάθος του Ιατρού. Τις περισσότερες φορές μάλιστα ούτε καν Πλαστικού Χειρουργού. Ακόμη και μια διόρθωση ρουτίνας είναι μια κανονική Χειρουργική επέμβαση και αρκετές φορές, ανεξάρτητα από τις ικανότητες του Ιατρού, υπάρχει ο κίνδυνος επιπλοκών.

Παρόλο που όλο και περισσότερες γυναίκες (αλλά και άνδρες), εντός ή εκτός γάμου, με παιδιά ή χωρίς, σε νεότερη ή μεγαλύτερη ηλικία και ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης θεωρούν την Αισθητική Χειρουργική ως μια πολύ λογική επιλογή για ανανέωση της εμφάνισής τους, εντούτοις, κάποιες φορές το αποτέλεσμα μπορεί να μην τις αποζημιώσει.

Έτσι, πριν συμφωνήσετε για μια ένεση ή για μια φθηνή λιποαναρρόφηση στο Ινστιτούτο της γειτονιάς, έχετε κατά νου τα παρακάτω:

- Μη καλή συμμόρφωση με τις οδηγίες. Αν μετά από μια επέμβαση Πλαστικής Χειρουργικής πάτε κατευθείαν για μπάνιο στην θάλασσα ή ξεκινήσετε αμέσως γυμναστική και δεν πάρετε την αγωγή που συστήνει ο θεράπων Ιατρός τότε συγνώμη αλλά «τα γυρεύετε»…
- Οι δυσάρεστες ουλές. Σε μια μεγάλη επέμβαση Κοιλιοπλαστικής ή Ανόρθωσης στήθους ή ακόμη και μιας μη επεμβατικής θεραπείας όπως πχ χημικό peeling, οι περισσότερες ασθενείς θεωρούν βέβαιο ότι η μεγάλη δεξιότητα του Ιατρού θα μειώσει στο ελάχιστο το αντιαισθητικό σημάδι. Όμως, στην πραγματικότητα το πόσο έντονα θα φαίνεται η ουλή πολλές φορές εξαρτάται από την ίδια την ασθενή. Ένας καταξιωμένος Πλαστικός Χειρουργός θα κάνει την ίδια τομή σε δυο διαφορετικά άτομα, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι περισσότερο ορατό σε κάποιο με πιο σκούρα επιδερμίδα. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χρειάζεται πάντα μέχρι και 1 χρόνο για να έχουμε οριστικό αποτέλεσμα σε ότι αφορά τις ουλές οποιουδήποτε τραύματος.
- Επιπόλαιη επιλογή γιατρού. Άλλες ιατρικές ειδικότητες μπορούν να εκτελούν κάποιες επεμβάσεις Αισθητικής, ωστόσο, αναζητήστε καλύτερα έναν πιστοποιημένο και έμπειρο Πλαστικό Χειρουργό. Οι πιο πολλοί Ιατροί άλλων ειδικοτήτων δεν είναι εξοικειωμένοι με την ανατομία του προσώπου ή του σώματος. Σίγουρα έχουν κάνει σεμινάρια αλλά αν από έλλειψη εμπειρίας υπάρξει επιπλοκή θα είναι δύσκολη η αντιμετώπιση της. 
- Κακές διατροφικές συνήθειες μετά τη λιποαναρρόφηση. Όταν ένας Πλαστικός Χειρουργός εκτελεί λιποαναρρόφηση στους γλουτούς αφαιρεί με το λίπος συγκεκριμένο αριθμό λιποκυττάρων. Αν όμως η ασθενής πάρει 10 κιλά έπειτα από μερικούς μήνες, το λίπος θα αποθηκευθεί σε νέα σημεία, π.χ. στους μηρούς ή στην κοιλιά και το σώμα θα δείχνει ανομοιόμορφο. Αν επίσης χάσει 10 κιλά τότε η περιοχή της λιποαναρρόφησης θα χαλαρώσει.
- Ανισομαστία ή διαφορά στους μαστούς. Πριν την επέμβαση της Πλαστικής, όταν το στήθος είναι μικρό, η πτώση του ενός από τους δύο μαστούς ή η ανισομαστία δεν είναι ορατά. Μπορεί επίσης να υπάρχει προτεταμένο στέρνο ή εισολκή του θώρακα που δεν φαίνονται εύκολα. Μετά την επέμβαση ωστόσο τα προϋπάρχοντα προβλήματα μπορεί να «τονιστούν» περαιτέρω. Ο Ιατρός θα πρέπει να ενημερώνει την ασθενή για αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων. 
- Απόκρυψη πληροφοριών ζωτικής σημασίας. Αν είστε βαριά καπνίστρια, παχύσαρκη ή παίρνετε φάρμακα κάθε σοβαρός Ιατρός θα πρέπει πρώτα να σας ελέγξει. Το αίμα δεν οξυγονώνεται καλά λόγω καπνίσματος και υπάρχει η πιθανότητα θρόμβωσης από την παχυσαρκία και την λήψη αντισυλληπτικών. Ο σωστός Πλαστικός Χειρουργός θα συστήσει απώλεια βάρους και διακοπή ή μείωση του καπνίσματος για τουλάχιστον ένα μήνα πριν την επέμβαση. Το ίδιο επικίνδυνα μπορεί να αποδειχθούν και τα χάπια αδυνατίσματος ή τα συμπληρώματα διατροφής, αφού μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρές δυσλειτουργίες κατά τη διάρκεια μιας απλής επέμβασης Πλαστικής. Αν και δεν θεωρούνται φάρμακα, οφείλετε να ενημερώσετε το Ιατρό σας.
- Το πολύ φτηνό πληρώνεται πολύ ακριβά. Υπάρχει λόγος που η Πλαστική Χειρουργική έχει υψηλό κόστος. Είναι δύσκολη και χρειάζεται εξειδικευμένες τεχνικές και γνώσεις. Ωστόσο, εν μέσω οικονομικής κρίσης, μπορεί να βρεθείτε μπροστά σε τρομερά συμφέρουσες προσφορές από μη πιστοποιημένους ή εντελώς ανειδίκευτους Πλαστικούς Χειρουργούς. Μείνετε μακριά.
- Η επιδιόρθωση μιας κακής επέμβασης κρύβει περισσότερους κινδύνους. Ας πούμε ότι χρειάζεστε διόρθωση για μια επέμβαση που κάνατε στο παρελθόν. Το κόστος επανεπέμβασης είναι συνήθως μεγαλύτερο. Απ’ την άλλη, η ταλαιπωρία και ο κίνδυνος επιπλοκών θα είναι εκτεταμένος. Όχι ακατόρθωτο, αλλά δύσκολο εγχείρημα για κάθε Ιατρό.
- Λιγότερο επεμβατικές μέθοδοι, περισσότερο ασφαλές αποτέλεσμα. Κάθε πιστοποιημένος Πλαστικός Χειρουργός έχει να σας προτείνει πολλές εναλλακτικές λύσεις: ένα mini lift είναι λιγότερο επεμβατικό, άρα λιγότερο επώδυνο και παρακινδυνευμένο από ένα εκτεταμένο lift προσώπου. Το ίδιο συμβαίνει με την βλεφαροπλαστική, τις θεραπείες λιποαναρρόφησης και κοιλιοπλαστικής. Αισθητικά προβλήματα όπως οι ρυτίδες έκφρασης, το κουρασμένο βλέμμα, το κρεμασμένο δέρμα ή κάποιες εμφανείς ουλές μπορούν να αποκατασταθούν πολλές φορές χωρίς χειρουργείο. Το laser, το peeling, η μεσοθεραπεία, το Botox και η έγχυση υαλουρονικού οξέος δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες επιπλοκές και τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά…

*Ο Ιωάννης  Λιαπάκης είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής (ΕBOPRAS) καιΔιδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης

OpsisClinicalΠλαστική, Επανορθωτική και Αισθητική Χειρουργική
http://www.opsisclinical.gr




Virtual Tour

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ