Αφαίρεση κιρσών με laser, αφρό, clarivein

Aφαίρεση των κιρσών με laser 

Είναι η θεραπεία που χρησιμοποιεί την θερμική ενέργεια του laser για να αποκόψει την φλεβική ροή του αίματος στους κιρσούς, εκτρέποντας την, στις φυσιολογικές εν τω βάθει φλέβες. Γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία χωρίς την ανάγκη παραμονής στην Κλινική.

Πώς γίνεται η επέμβαση? Η επέμβαση με τοπική αναισθησία, περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός μικρού καθετήρα μέσα στην φλέβα μέσω μιας μικρής τομής στο κατώτερο άκρο του ποδός ή του μηρού. Η ίνα του laser προωθείται (μέσω του καθετήρα με την καθοδήγηση υπερήχων) στην έκφυση της φλέβας στην μηροβουβωνική πτυχή.

Ακολουθεί η εφαρμογή τοπικής αναισθησίας ώστε να μουδιάσει το άκρο και να προστατευθεί το δέρμα από την θερμότητα που εκπέμπει το laser. H έναρξη της θεραπείας περιλαμβάνει την εκπομπή ενέργειας στην άκρη της ίνας του laser καθώς ο Χειρουργός με ήπιες κινήσεις απομακρύνει την ίνα από την φλέβα. Το εσωτερικό τοίχωμα της φλέβας καταστρέφεται και κλείνει, αποτρέποντας την παλινδρόμηση φλεβικού αίματος στα πόδια (είναι η αιτία των κιρσών). Ταυτόχρονα βελτιώνεται η εν τω βάθει κυκλοφορία και η επιστροφή του αίματος στην καρδιά.

Μετά την επέμβαση τί? Ο καθετήρας και η ίνα του laser αφαιρούνται και τοποθετούνται ειδικές κάλτσες συμπίεσης στο πόδι. Ο πόνος είναι ελάχιστος και υποχωρεί εύκολα με Depon ή Βrufen. Οι κάλτσες πρέπει να εφαρμόζονται για 14 ημέρες (μέρα και νύκτα τις πρώτες 7 ημέρες και μόνο μέρα τις υπόλοιπες 7 ημέρες).

Ποιά τα πλεονεκτήματα? Πρόκειται για θεραπεία που διαρκεί από 45λεπτά-1ώρα, με τοπική αναισθησία, χωρίς μετεγχειρητικό πόνο, με μικρές ή καθόλου τομές και χωρίς ράμματα. Ο/η ασθενής δεν σταματάει τα φάρμακά του/της ακόμη και αν του/της χορηγούνται αντιπηκτικά ή ινσουλίνη (λόγω σακχαρώδους διαβήτου). Η βελτίωση είναι άμεση και ολοκληρώνεται με την απορρόφηση της φλέβας από τον οργανισμό. Από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα είναι η άμεση κινητοποίηση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και το γυμναστήριο σε μια εβδομάδα.

Ποιές οι ανεπιθύμητες ενέργειες? Οίδημα και μελανιές μπορεί να παρατηρηθούν για μερικές ημέρες και ήπια ενόχληση που υποχωρεί με αναλγητικά. Επιπλοκές όπως έγκαυμα στο δέρμα και τα γειτονικά νεύρα έχει παρατηρηθεί σε ποσοστό μικρότερο του 1% και σπάνια είναι μόνιμη. Θρομβοφλεβίτιδα (φλεγμονή της φλέβας) εμφανίζεται συχνότερα και μπορεί να προκαλέσει πόνο αλλά ανταποκρίνεται θετικά σε θεραπεία με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση και πνευμονική εμβολή εμφανίζονται σπάνια (εξαιτίας της τοπικής αναισθησίας και της ταχύτατης κινητοποίησης).

Υποτροπιάζοντες κιρσοί-ευρυαγγείες

Για την θεραπεία των υποτροπιαζόντων κιρσών και ευρυαγγειών χρησιμοποιούνται σκληροθεραπείες με αφρό.

Τί είναι η σκληροθεραπεία με αφρό? Η σκληροθεραπεία με αφρό έχει ως στόχο να εξαφανίσει τις ευρυαγγείες-κιρσούς και παράλληλα να μειώσει τις πιθανές υποτροπές. Με την καθοδήγηση υπερήχων γίνεται έγχυση σκληρυντικού υγρού με ανάμιξη αέρα που έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία ειδικού αφρού. Ο αφρός μεταφέρει ομοιόμορφα την σκληρυντική ουσία (συνήθως πολιδοκανόλη) στην φλέβα και την καταστρέφει με την δημιουργία μικροθρόμβων και φλεγμονής. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα και βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μία συνεδρίες και συμπληρωματική θεραπεία με laser.

Ποιά τα πλεονεκτήματα? Η έγχυση του αφρού είναι ανώδυνη και η παρακολούθηση της διασποράς του γίνεται με υπέρηχο, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος της εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής. Μετά την επέμβαση εφαρμόζεται ελαστική κάλτσα για 2 εβδομάδες ώστε να μειωθεί η φλεγμονή και το οίδημα. Υπέρχρωση δέρματος αλλά και φλεβίτιδα υποχωρούν με ήπια αναλγητικά και λευκαντικές κρέμες, πονοκέφαλος και διαταραχή της όρασης εμφανίζονται σπάνια (κυρίως σε ασθενείς με συγγενείς καρδιοπάθειες).

Νέα επαναστατική μέθοδος Clarivein

Η μέθοδος Clarivein (www.clarivein.com) για την θεραπεία των κιρσών, συνδυάζει την μηχανική καταστροφή της φλέβας από ειδικό καθετήρα και με την περιστροφική κίνηση που υπάρχει στην άκρη του, ενισχύεται η σκληρυντική δράση του φαρμάκου. Το πλεονέκτημα της θεραπείας είναι ότι δεν χρειάζεται τοπική αναισθησία και μειώνεται η ανάγκη για την χρήση ελαστικής κάλτσας.

Virtual Tour