Βλεφαροπλαστική

Liapakis IE, Paschalis EI, Zambacos GJ, Englander M, Mandrekas AD. Redraping of the fat and eye lift for the correction of the tear trough. J Craniomaxillofac Surg 2014 Oct;42(7): 1497-1502

Liapakis IE, Paschalis EI. Liposuction and Suspension of the Orbicularis Oculi for the Correction of Persistent Malar Bags: Description of Technique and Report of a Case. Aesthetic Plast Surg 2012 Jun;36(3): 546-549

Το πρόβλημα

Με το πέρασμα του χρόνου τα βλέφαρα χαλαρώνουν, το βλέμμα δείχνει βαρύ και η όψη του προσώπου «θλιμμένη» και κουρασμένη. Επίσης, για λόγους που δεν είναι γνωστοί υπάρχουν περιπτώσεις που παρουσιάζουν λιπόπτωση, στα κάτω βλέφαρα, γύρω στην ηλικία των 30. Τέλος, είναι δυνατόν να συνυπάρχει βλεφαρόπτωση (μια κατάσταση κατά την οποία δεν ανοίγει σωστά το άνω βλέφαρο) στο ένα ή και στα δύο μάτια.

Η αντιμετώπιση

Η βλεφαροπλαστική δίνει τη λύση, διορθώνει τη βλεφαροχάλαση στα άνω και τη λιπόπτωση στα κάτω βλέφαρα.

Αν στα άνω βλέφαρα η βλεφαροχάλαση συνοδεύεται με χαλάρωση του μετώπου, κουρασμένο και άγριο βλέμμα, τότε η ενδεδειγμένη επέμβαση είναι συνδυασμός με eyebrow lift. Το πρόσωπο ανανεώνεται, παίρνει μια πιο φρέσκια και ευχάριστη όψη.

Επιπλέον, για να "σβήσουν" οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια όπως "το πόδι της χήνας", το Botox, το χημικό peeling με croton oil/phenol ή το laser resurfacing, εφαρμόζονται κατά περίπτωση.

 "μαύροι κύκλοι" κάτω από τα μάτια μπορούν να διορθωθούν με make up ή με θεραπεία λεύκανσης και χημικό peeling. Η "βύθιση" του βλεφάρου κάτω από τα μάτια, διορθώνεται με λιπομεταφορά, με midface-lift ή καλύτερα με ανακατανομή του λίπους (redraping) στο κάτω βλέφαρο και συνδυασμό με eyelift.

Η επέμβαση

Είναι σημαντικό πριν την επέμβαση να έχουμε το πλήρες ιστορικό. Αλλεργίες ή "στεγνά μάτια" (dry eye syndrome), θα πρέπει να αναφέρονται πριν την επέμβαση ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Υπάρχουν δυο διαφορετικές προσπελάσεις στην κάτω βλεφαροπλαστική. Η πρώτη χρησιμοποιεί μια εξωτερική και η δεύτερη μια εσωτερική τομή από τον επιπεφυκότα (transconjuctival blepharoplasty). Η εξωτερική τομή στο κάτω βλέφαρο (subciliary blepharoplasty), κρύβεται συνήθως καλά κάτω από τις βλεφαρίδες και μέσω της τομής αυτής γίνεται η αφαίρεση του δέρματος και του λίπους. Το λίπος στο μπορεί να επανατοποθετηθεί (redraping) προκειμένου να διορθώσει τα κάτω βλέφαρα. Συμπληρωματικές τεχνικές όπως η κανθοπηξία εφαρμόζονται για να βελτιώσουν την χαλάρωση του κάτω βλεφάρου, το sclerar show ή το εκτρόπιο. 

Στο άνω βλέφαρο γίνεται εκτομή της περίσσειας λίπους και δέρματος με τομή που "κρύβεται" στην "βλεφαρική σχισμή", καμουφλάρεται και δεν φαίνεται. Αν συνυπάρχει βλεφαρόπτωση γίνεται ταυτόχρονα διόρθωση της πτώσης χωρίς επιπλέον τομές.

Η επέμβαση γίνεται σε καλά οργανωμένη Κλινική, συνήθως με τοπική αναισθησία και μέθη.

Μετεγχειρητικό στάδιο

Μετά την επέμβαση, τα μάτια μπορεί να είναι ευαίσθητα στο φως και να συνυπάρχει ξηροφθαλμία και δακρύρροια (https://www.visioncenter.org/conditions/dry-eye/). Το μετεγχειρητικό οίδημα (πρήξιμο στα μάτια) υποχωρεί σε 7-10 ημέρες αλλά μπορεί να επιμένει, ιδιαίτερα σε καπνιστές και σε μεγάλες ηλικίες.

Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες μετά από 1-3 εβδομάδες.

Τελικό αποτέλεσμα

Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο και οι τομές δύσκολα φαίνονται, το βλέμμα δείχνει ξεκούραστο και η όψη πιο νεανική.

Virtual Tour

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ