Ανόρθωση Μέσου Τριτημορίου Προσώπου (Midface-lift)

Liapakis IE. “Redraping blepharoplasty with midface lift”. 2d International Meeting on Facial Aesthetic and Reconstructive Surgery, 01-03 September 2011, Kos, Greece

Το πρόβλημα

Το πρόσωπο έχει όψη κουρασμένη και «ταλαιπωρημένη», οι ρυτίδες γύρω από το στόμα βαθαίνουν και η περιοχή κάτω από τα μάτια χαλαρώνει, η ζωντάνια και ο αέρας «δροσιάς» αρχίζει σιγά- σιγά να χάνεται.

Η αντιμετώπιση

Αντίθετα με το «κλασσικό» face lift που αφορά κυρίως το κατώτερο τριτημόριο του προσώπου, το μέσο τριτημόριο μπορεί να διορθωθεί και με midface-lift.

Η επέμβαση

Το midface-lift μπορεί να αποτελεί τμήμα μιας μεγαλύτερης επέμβασης ή γίνεται ανεξάρτητα.

Ένας τρόπος, είναι από την τομή της κάτω βλεφαροπλαστικής οπότε το μέσο τριτημόριο του προσώπου ανασηκώνεται κάθετα και λοξά προς τα άνω.

Άλλος τρόπος, είναι με μία τομή στην κροταφική περιοχή (όπως στο eyebrow-lift) και άλλη μία στην γωνία του ματιού ώστε το πρόσωπο να ανασηκωθεί στην κροταφική περιτονία.

Τέλος, άλλος τρόπος για την ανόρθωση του μέσου τριτημορίου του προσώπου, είναι μαζί με face-lift: μία μικρή τομή γίνεται κατά μήκος του ορίου του τριχωτού της κεφαλής στην κροταφική περιοχή η οποία συνεχίζεται στο περίγραμμα του ωτός μέχρι το λοβίο. Στην συνέχεια όλο το πρόσωπο ανασηκώνεται με 2 ράμματα στην περιοχή της γνάθου και ακόμη ενός στην παρειά. Τα ράμματα αναρτώνται στην κροταφική περιτονία και το περιόστεο του οφθαλμικού κόγχου. H τομή κρύβεται πολύ καλά ιδιαίτερα στους άνδρες.

Η επέμβαση γίνεται σε καλά οργανωμένο χειρουργείο, απαιτείται γενική ή τοπική αναισθησία κατά περίπτωση και ο χρόνος παραμονής στην Κλινική είναι το πολύ μία ημέρα.

Μετεγχειρητικό στάδιο

Σπάνια εμφανίζονται επιπλοκές όπως φλεγμονή, διάσπαση τραύματος, αιμάτωμα ή αντιδράσεις στην αναισθησία. Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στις δραστηριότητές τους μετά από 10 ημέρες.

Τελικό αποτέλεσμα

Το midface-lift ανασηκώνει όλο το πρόσωπο διορθώνοντας έτσι τις βαθιές ρινοπαρειακές αύλακες, την χαλάρωση κάτω από τα μάτια και γύρω από το στόμα. Όπως το «κλασσικό» face lift, θα πρέπει να περάσουν αρκετές εβδομάδες μέχρι να φανεί το τελικό αποτέλεσμα. Το πρόσωπο ανανεωμένο δείχνει ξεκούραστο και «πιο φρέσκο».

Virtual Tour

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ