Ρινοπλαστική

Liapakis IE, Englander M, Vrentzos NP, Derdas SP, Paschalis EI. “Secondary rhinoplasty fixations with hyaluronic acid”. J Cosmet Dermatol. 2013;12(3):235–239.

Το πρόβλημα

Συχνά το μέγεθος ή το σχήμα της μύτης καταστρέφει την αρμονία και την έκφραση του προσώπου. Η ρινοπλαστική μπορεί να δώσει την λύση: ανασχηματίζοντας τη μύτη, την εντάσσουμε αρμονικά ανάμεσα στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά και το πρόσωπο φαίνεται πιο συμμετρικό, ισορροπημένο και όμορφο.

Η αντιμετώπιση

Η διόρθωση μιας μύτης ως προς την εμφάνιση, απαιτεί ταυτόχρονη βελτίωση στην αναπνευστική δυσχέρεια που μπορεί να οφείλεται στην "μπλοκαρισμένη" ρινική βαλβίδα, το σκολιωμένο διάφραγμα, την κορυφή της μύτης που είναι "πεσμένη" ή τις υπερτροφικές κάτω ρινικές κόγχες.

Αν και δεν υπάρχει κατώτερο όριο ηλικίας, καλό είναι οι ασθενείς να περιμένουν μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη της μύτης, προκειμένου να κάνουν ρινοπλαστική.

Η επέμβαση

Η λειτουργική και αισθητική ρινοπλαστική είναι "η επέμβαση του χιλιοστού" και γίνεται με γενική ή τοπική αναισθησία και μέθη. Έχουμε εξειδίκευση στην "Barbie nose" κατά την οποία κάνουμε διαμόρφωση των χόνδρων και των οστών της ρινός: με εσωτερικές και εξωτερικές οστεοτομίες η μύτη φαίνεται στενότερη και ευθειασμένη, με αφαίρεση της ράχης και χόνδρινα μοσχεύματα από το διάφραγμα (αλλά και το αυτί ή τα πλευρά αν χρειάζεται), δίνουμε προβολή στο ακρορρίνιο και μειώνουμε την "καμπούρα" (αν υπάρχει).

Αν τα ρουθούνια είναι μεγάλα, τα στενεύουμε με μικρά τμήματα που αφαιρούμε από την βάση της μύτης. Άλλες φορές, θα πρέπει να κάνουμε και διόρθωση στο πηγούνι για να έχουμε ένα ακόμη πιο ιρορροπημένο αποτέλεσμα. Οι τομές γίνονται στον βλεννογόνο της ρινός, το στενότερο σημείο της στυλίδας  ή κάτω από το πηγούνι, χωρίς να φαίνονται. 

Η διάρκεια της επέμβασης είναι κατά μέσο όρο 1-2 ώρες και η παραμονή της/του ασθενούς στην κλινική διαρκεί από λίγες ώρες έως ένα 24ωρο.

Μετεγχειρητικό στάδιο

1εβδομάδα μετά, αφαιρούμε τον νάρθκα και τα ράμματα. Η επέμβαση δεν έχει πόνο, υπάρχει πρήξιμο και μελανιές που υποχωρούν σε 4-7ημέρες. Το οίδημα στην κορυφή και την βάση της μύτης μπορεί να χρειαστεί μήνες μέχρι να μειωθεί εντελώς και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί ξανά επέμβαση (secondary rhinoplasty/revision rhinoplasty) ή μiκρές εγχύσεις καρτιζόνης και υαλουρονικού οξέος (secondary rhinoplasty fixation with hyaluronic acid/revision rhinoplasty with hyaluronic acid) για την μείωση του οιδήματος και την βελτιστοποίηση του αποτελέσματος 

Τελικό αποτέλεσμα

Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο, γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να έχει κάποια/ος ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα ήθελε την μύτη της/ου και σε συνεργασία με εμάς να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Virtual Tour

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ