Ρινοπλαστική

Liapakis IE, Englander M, Vrentzos NP, Derdas SP, Paschalis EI. “Secondary rhinoplasty fixations with hyaluronic acid”. J Cosmet Dermatol. 2013;12(3):235–239.

Το πρόβλημα

Συχνά το μέγεθος ή και το σχήμα της μύτης είναι αυτό που καταστρέφει την αρμονία και την έκφραση του προσώπου.  Οι σύγχρονες μέθοδοι και τεχνικές της ρινοπλαστικής ωστόσο μπορούν να δώσουν τη λύση. Ανασχηματίζοντας τη μύτη, την εντάσσουμε αρμονικά ανάμεσα στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά και αναδεικνύουμε το σύνολο του προσώπου.

Η αντιμετώπιση

Η διόρθωση μιας προβληματικής μύτης, ως προς την εμφάνιση και τη λειτουργία, απαιτεί ταυτόχρονη αντιμετώπιση των προβλημάτων στην αναπνοή που μπορεί να οφείλονται στην έσω ρινική βαλβίδα, το διάφραγμα ή τις κάτω ρινικές κόγχες.

Αν και δεν υπάρχει ανώτερο όριο ηλικίας, καλό είναι οι ασθενείς να περιμένουν μέχρι την ηλικία των 18, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη της μύτης, προκειμένου να κάνουν ρινοπλαστική.

Η επέμβαση

Θεωρείται ότι είναι "η επέμβαση του χιλιοστού" και γίνεται με γενική ή τοπική αναισθησία και μέθη. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης γίνεται διαμόρφωση των χόνδρων και των οστών της μύτης, ώστε να υπάρξει αισθητική ισορροπία. Αυτό άλλοτε απαιτεί οστεοτομίες, για να φαίνεται η μύτη στενότερη και ευθειασμένη, χόνδρινα μοσχεύματα από το αυτί ή τα πλευρά, για την αύξηση της ράχης κα.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι τομές γίνονται στον βλεννογόνο της μύτης και δεν φαίνονται. Άλλες φορές η ρινοπλαστική γίνεται με ανοιχτή προσπέλαση, η τομή γίνεται στο στενότερο τμήμα της στυλίδας και τα αποτελέσματα είναι εξίσου ικανοποιητικά. Αν τα ρουθούνια χρειάζεται να στενέψουν, μικρά τμήματα αφαιρούνται και η τομές καμουφλάρονται εύκολα. 

Μερικές φορές, θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα διόρθωση και στο πηγούνι για να υπάρξει ένα αρμονικό αποτέλεσμα. Η διάρκεια της επέμβασης είναι κατά μέσο όρο 1-2 ώρες και η παραμονή του ασθενούς στην κλινική διαρκεί από λίγες ώρες έως ένα 24ωρο.

Μετεγχειρητικό στάδιο

Παρά την πολυπλοκότητά της η επέμβαση δεν χαρακτηρίζεται από μετεγχειρητικούς πόνους. Μία-δύο ημέρες μετά, αφαιρούνται οι γάζες από τη μύτη και μια εβδομάδα μετά αφαιρείται ο γύψος και τα ράμματα. 

Αναπόφευκτα είναι τα πρηξίματα και οι μελανιές που σταδιακά απλώνονται σε όλο το πρόσωπο, αλλά υποχωρούν γρήγορα. Το πρήξιμο, ιδιαίτερα στην βάση και την κορυφή της μύτης, απαιτεί αρκετούς μήνες μέχρι να υποχωρήσει εντελώς. Τέλος σε σπάνιες περιπτώσεις χρειάζεται να ξαναεπέμβουμε (secondary rhinoplasty), ή ακόμη καλύτερα να εγχύσουμε μικρές ποσότητες υαλουρονικού οξέος για την βελτιστοποίηση του αποτελέσματος. 

Τελικό αποτέλεσμα

Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο, γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό, πριν την επίσκεψη στον Πλαστικό Χειρουργό, να έχει κάποιος ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα ήθελε τη μύτη του αλλά επίσης να λάβει υπόψη και το ότι υπάρχουν και κάποιοι περιορισμοί. Ωστόσο, σε συνεργασία με το γιατρό του, που γνωρίζει τις ιδανικές αναλογίες, θα επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Virtual Tour