Χειρουργική Άκρας Χειρός

Η Χειρουργική Άκρας Χειρός αποτελεί τομέα και της Πλαστικής Χειρουργικής. Περιλαμβάνει φλεγμονές, δαγκώματα από ανθρώπους ή ζώα, τραύματα κάθε είδους, κατάγματα κτλ. Τα πιο απλά από αυτά αντιμετωπίζονται στα Επείγοντα Περιστατικά και τα πιο σύνθετα από τον Πλαστικό Χειρουργό ή τον Ορθοπεδικό. Τα περισσότερα κατάγματα επουλώνονται με γύψο μετά από 2-4 εβδομάδες. Όμως υπάρχουν κατάγματα που απαιτούν εσωτερική ή εξωτερική οστεοσύνθεση προκειμένου να πετύχουμε τον καλύτερο ευθειασμό της άρθρωσης.

Επίσης, αν συνυπάρχει εκτομή νεύρου θα πρέπει να συρράπτεται: τα δάκτυλα χωρίς νεύρωση δεν έχουν αφή και είναι άχρηστα.  Αν είναι δυνατή η επανανεύρωση ένα ποσοστό μόνο της αίσθησης θα επιστρέψει και μόνον μετά από αρκετές εβδομάδες ή μήνες. Οι τένοντες είναι υπεύθυνοι για την κίνηση χεριού και δακτύλων. Αν τραυματιστούν ή «κοπούν» θα πρέπει να επανασυρραφούν ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα του άκρου.

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, παρουσιάζεται στο 3% του συνολικού πληθυσμού. Στην πάθηση αυτή υπάρχει υπαισθησία και αιμωδίες στον αντίχειρα, στον δείκτη, τον μέσο και το ήμισυ του παράμεσου. Οι αιμωδίες παρουσιάζονται συνήθως το βράδυ και μπορεί να βελτιωθούν με νάρθηκα και κορτικοστεροειδή φάρμακα. Ωστόσο ο πόνος μπορεί να αυξάνει προοδευτικά οπότε χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα επιβαρύνεται με τη χειρονακτική εργασία και οφείλεται στην έλλειψη χώρου για το μέσο νεύρο στον καρπιαίο σωλήνα. Η επέμβαση συνίσταται στην χειρουργική διάνοιξη του εγκαρσίου συνδέσμου, έχει επιτυχία πάνω από 90% και απαιτεί αποχή από την εργασία για 4-8 εβδομάδες τουλάχιστον.

Το δάκτυλο "σαν σκανδάλη" (trigger finger) είναι μία κατάσταση στην οποία το δάκτυλο «κολλάει» όταν κάμπτεται στην παλάμη. Το άλλο χέρι χρησιμοποιείται για να «ξεκολλήσει» το δάκτυλο και συνοδεύεται από έντονο πόνο. Το trigger finger οφείλεται σε οίδημα του καμπτήρα τένοντα που πρήζεται και είναι δύσκολο να «γλιστρήσει», οπότε «κολλάει». Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία: διάνοιξη του Α1 pulley για να επιτρέψει στον καμπτήρα τένοντα να γλιστρήσει μέσα στην θήκη του.

Η νόσος Dupuytren είναι κυρίως κληρονομική και έχει ως αποτέλεσμα την κάμψη του παράμεσου, του μικρού και των άλλων δακτύλων στην παλάμη με αδυναμία να «ξεκολλήσουν» όσο και να προσπαθήσει κανένας. Οφείλεται στην ρίκνωση της παλαμιαίας απονεύρωσης λόγω σχηματισμού οζιδίων (knuckle pads) με αποτέλεσμα την κάμψη των δακτύλων. Η επέμβαση συνίσταται στην εκτομή των οζιδίων και της παλαμιαίας απονεύρωσης, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό στο χέρι «να ανοίξει».

 

Virtual Tour

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ