Λιπόλυση

 

Η μεσοθεραπεία περιλαμβάνει χορήγηση αντιοξειδωτικών και προιόντων αντιγήρανσης. Στο πρόσωπο γίνεται με έγχυση κυρίως βιταμίνης C και Ε, σύπλεγμα βιταμινών Β, υαλουρονικού οξέος, γλουταθιόνης και DMAE που ενυδατώνουν και αναζωογονούν το δέρμα.

H λιπόλυση γίνεται με έγχυση δεοξυχολικού οξέος (Aqualyx/Kybella) και άλλων ουσιών (L-καρνιτίνης, οργανικού πυριττίου) ή δεοξυχολάτης που βελτιώνουν την κυτταρίτιδα (Alidya). Η κοιλιά, τα "ψωμάκια" στους γοφούς, οι γλουτοί, τα γόνατα μπορεί να βελτιωθούν εντυπωσιακά. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα οι εξελίξεις είναι εντυπωσιακές μιας και η λιπόλυση (ATX-101), έχει πάρει έγκριση από το FDA των ΗΠΑ. Συνήθως γίνεται κύκλος 2-8 θεραπειών ανάλογα με τα αποτελέσματα. Κάθε θεραπεία διαρκεί 10-20 λεπτά και αμέσως μετά κανείς μπορεί να γυρίσει στη δουλειά του. Σπάνια υπάρχει πόνος και πρήξιμο που όμως εξαφανίζονται σε 3-4 ημέρες.  Jones DH et al. REFINE-1, a multicenter, randomized, double-blind, placebo-controlled, phase 3 trial with ATX-101, an injectable drug for submental fat reduction. Dermatol Surg. 2016).

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία με PRP (Platelet Rich Plasma) από το αίμα, φαίνεται να είναι το μέλλον διότι έχει πολύ καλά αποτελέσματα στο σώμα και το πρόσωπο: κάνει ενυδάτωση, σύσφιξη στους βαθύτερους ιστούς και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι και στην παραγωγή ορών/κρεμών (customized serums/creams). Συνήθως χρειάζονται 3-5 θεραπείες, οι πρώτες 2 με μεσοδιάστημα 3 εβδομάδων και υπόλοιπες 3 εβδομάδες μετά, σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες όπως το microneedling/dermapen.

Όταν προστεθούν μηχανήματα όπως το LPG (lipomassage), οι ραδιοσυχνότητες (tightening), οι υπέρηχοι (cavitation) και κυρίως η κρυολιπόλυση, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εντυπωσιακά. Οι υπέρηχοι υψηλής συχνότητας (HiFu ή High Density Microfocused Ultrasound), όταν μάλιστα συνδυάζονται με ραδιοσυχνότητες, κάνουν σύσφιξη σε περιοχές όπως η έσω επιφάνεια των χεριών, των μηρών, η κοιλιά ή ο λαιμός, αυξάνοντας την θερμοκρασία των κατώτερων ιστών μέχρι και στους 65-70 βαθμούς Κελσίου (Vanaman M, Fabi SG, Cox SE. Neck Rejuvenation Using a Combination Approach: Our Experience and a Review of the Literature. Surg. 2016 May;42 Suppl 2:S94-S100).

Image result for zeltiq logo

Η κρυολιπόλυση λειτουργεί με βάση την αρχή της "επιλεκτικής κρυολιπόλυσης" (Chopra K, Tadisina KK, Stevens WG. Cryolipolysis in aesthetic plastic surgery. Eplasty 2014 Aug 22;14:ic29): ψύχει το δερματολιπώδη ιστό και καταστρέφει τα λιποκύτταρα σε χρονικό διάστημα μέχρι και 3 μήνες. Χρειάζονται συνήθως 3-5 συνεδρίες ανάλογα με τον χρόνο και την περιοχή εφαρμογής.

 

Image result for ulthera logo

Επανάσταση αποτελούν τα τελευταία χρόνια τα νήματα (threads), που χρησιμοποιούνται για την σύσφιξη και την αύξηση της ελαστικότητας και του τόνου του δέρματος στο σώμα και το πρόσωπο (Cornette de Saint Cyr B, Benouaiche L. Face rejuvenation with tensor threads. Chir Plast Esthet. 2017 Oct;62(5):488-494). Διακρίνονται σε απλά (που δημιουργoούν ένα δικτυωτό πλέγμα και διαρκούν 4-6 μήνες), τα ανάρτησης (που ανασηκώνουν το δέρμα και διαρκούν μέχρι και 1 χρόνο) και τα Silhouette Soft (που "σηκώνουν" τους γλουτούς, τα χέρια, τους μηρούς, το "βαρύ" πρόσωπο και διαρκούν μέχρι και πάνω από 1-2 χρόνια).

Virtual Tour

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ