Ευρυαγγείες

Το πρόβλημα

Oι ευρυαγγείες, φλέβες σαν «ιστός αράχνης», εμφανίζονται κυρίως στους μηρούς και τις γάμπες αλλά μπορεί να υπάρχουν οπουδήποτε στα πόδια μέχρι τους αστραγάλους αλλά και το πρόσωπο. Οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες και πολλαπλασιάζονται συνήθως μετά την εγκυμοσύνη.

 

Η αντιμετώπιση

Λύση στο πρόβλημα μπορεί να δώσει η σκληροθεραπεία που "εξαφανίζει" τις μεγαλύτερες φλέβες. Οι μικρότερες (και στο πρόσωπο), μπορούν να αντιμετωπιστούν οι μπλε με ND/YAG laser και οι κόκκινες με Diode laser ή hand cautery.

Η Σκληροθεραπεία

Γίνεται συνήθως στο ιατρείο και διαρκεί από 30 λεπτά έως μία ώρα περίπου. H ασθενής προηγουμένως θα πρέπει να υποβληθεί σε triplex φλεβών κάτω άκρου προκειμένου να αποκλείσουμε τυχόν ανεπάρκεια του φλεβικού συστήματος.

Στην συνέχεια, αφού προηγουμένως σημειώσουμε τις φλέβες, εγχύουμε μέσα σε αυτές ένα «σκληρυντικό» διάλυμα (πχ αιθοξυσκλερόλη). Η θεραπεία δεν προκαλεί έντονο πόνο ενώ σπάνια μπορεί να εμφανισθούν μώλωπες και ερεθισμός στην περιοχή της έγχυσης. Μετά τη θεραπεία, οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν την έντονη δραστηριότητα για τις πρώτες 24 ώρες και να φοράνε ελαστικές κάλτσες για 1 εβδομάδα περίπου. Η βελτίωση είναι 50-70% ανάλογα με το πρόβλημα.

Για την ολοκλήρωση της θεραπείας απαιτούνται 3-4 συνεδρίες με διάστημα τουλάχιστον 3 εβδομάδων μεταξύ τους.

Management of Facial Telangiectasias with Hand Cautery

Virtual Tour

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ